• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Új párlatmester és vibráló street art a Hennessynél

2017-11-30 ● Kodela Mia

Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció veszi át a Hennessy cognac-háznál a feladatokat, miközben a modern street art is megjelenik a címkéken.

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.

A Hennessy alig pár éve ünnepelte 250. évfordulóját, idén pedig a két család együttműködésében érkeztek újabb mérföldkőhöz. Nyolcadik generációja, hogy a ház párlatmesterét a Fillioux csáládból választják, ezúttal Yann Fillioux adta át a címet unokaöccsének, Renaud Fillioux de Gironde-nak. A frissen kinevezett master blender 39 éves, cognac-i születésű és több mint 15 évig készült rá, hogy a idéntől a Kóstoló Bizottság élére állhasson.

JON ONE

Korábban egyik fontos feladata volt a szőlőtermelőkkel való kapcsolattartás, a párlatokhoz szükséges elsőrangú alapanyag biztosítása, így első kézből ismeri a termelők és a régió kihívásait. ?Orrként? most a borpárlatok napi kóstolása, a gondos szelekció munkájának alapja és a tölgyhordós érlelést, házasítást követően ő felel a ház minden cognac-jának elkészítéséért.

A Hennessy mintegy háromszázötvenezer hordónyi készlettel a világ legnagyobb eaux de vie készletét mondhatja magáénak, ezek között pedig kétszáz évnél idősebb tételt is találni. Így a cognac-ok megkomponálásakor Renaud Fillioux de Gironde munkájában a kreativitás és a minőségre való törekvés találkozik azzal a céllal, hogy hosszú távon megőrizzék a Hennessy stílusát és értékeit.

Kortárs vibrálás

Miközben a keverőmesterek tudása generációról generációra öröklődik, a Hennessy merészen alkalmazkodik a korszellemhez is. Első számú piacuk az USA, ahol a korábban sokszor konzervatívnak gondolt ital koktélok alapanyagaként definiálta újra magát. Legnépszerűbb és minden ízében kortárs cognac-juk a V.S. Limited Edition kiadása ? a klasszikus palack felöltöztetésére minden év végén újabb művészt kérnek fel a modern művészeti szcénából.

JON ONE

JonOne idén olyan nevektől vette át a stafétát, mint Scott Campbell, az egyik legünnepeltebb tetoválómester, az Andy Warhollal párhuzamba állított Ryan McGinness vagy épp Futura, az első igazán nagy sztár a graffitiművészek között. JonOne Harlem graffiti oázisa után Párizsban vált a street art mozgalom meghatározó egyéniségévé; vonatokkal kezdte, kiállításai és rekordokat döntő aukciói után egy 777-es repülőt is kidekorált.

Expresszív, absztrakt, urbánus ? amit a Hennessy-nek festett, az megkérdőjelezhetetlenül mai. Színek, dinamikusan egymásra épített festékrétegek, és három ikonikus részlet alkotja: 1765, a Hennessy alapításának éve, a szőlő, mint párlataik alapja és végül a V.S.-t jelölő három csillag. (Még az alapító dédunoka, Maurice Hennessy kezdett csillagokat használni a cognac-ok osztályozásához. A három csillag mai megfelelője a Very Special jelölés, amelynél az elkészítéshez használt párlatok között a legfiatalabbak is minimum két évet érlelődtek hordóban.)

Örök recept, mindig új élmény

A Hennessy év végi ajánlatából kihagyhatatlan a markáns X.O (avagy extra old), amelynek elkészítése idéntől Renaud Fillioux de Gironde párlatmester feladata. A ház ikonikus cognac-jának receptjét még Maurice Hennessy írta 1870-ben és azóta is változatlan: mintegy száz különböző, minimum 12, de akár 30 éves, újhordóban érlelt párlatból házasítják.

Az eredmény mély és erőteljes, intenzív aromákkal teli, mint a kandírozott gyümölcsök és fűszerek. Selymes, egyszerre erőteljes és különösen hosszú utóízében is ott vannak a hosszú érlelés nyomai. Akár magában, akár jégen vagy egy kevés szénsavas ásványvízzel fogyasztjuk, a téli esték tökéletes itala, a vacsora lezárásaként beszélgetéseket kísér.

Címkék: Cognac, Hennessy, Renaud Fillioux de Gironde, street art

← Új Zwack termék ? Unicum Riserva Itthon is felkapott a gin →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!