• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

WineAge újdonságok

2015-04-07 ● Kodela Mia

Szerencsére nem egy április elsejei tréfa volt a WineAge meghívása, ahol Kazinczi Zsuzsanna és Szokolai Máté mutatta be a webshop legújabb szerzeményeit.

A külföldi, főleg újvilági borok régóta megbízható beszerzőhelye a WineAge, a mostani kóstolón Új-Zéland, Spanyolország, Chile, Argentína és az én egyik nagy kedvencem, Oregon (ráadásul pinot!) volt terítéken.

Errazuriz, Chardonnay – Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Illatban és ízben is intenzív, füves-zöldes, kis mézzel, alma, ananász, sok fehérvirág, citrus. Élénk savak, fiatal, jól iható. Először intenzíven betölti a szájat, aztán kicsit hamarabb lecseng, mint várnánk. 3000 forint körül lesz, szeretni fogják.

Errazuriz, Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Tipikus zöldpaprika, vágott fű, virágok, liliom, citrus, egres, kis csípősség, citromhéjas kesernye, vegetalitás. Szerintem ez a típusú bor elbírt volna még több, de mindenképpen élénkebb savat, kis maradékcukor kerekíti, az alkohol 13%, nem tűnik ki. A lecsengés itt is lehetne hosszabb, de szép friss, jó egyensúlyú tétel. 3000 forint körül lesz ez is.

Errazuriz, Single Vineyard Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Már illatban is többet ígér, mint az előzőek, visszafogottabb, de összeszedettebb is. Sok citrus, vegetalitás, ásványosság, fehérvirág, cassis, kis méz, trópusi gyümölcsök, bodza. Jobb a savszerkezet, nem tűnik el túl hamar, hosszabb a lecsengés, én picit éreztem a 13,5% alkoholt, de egyáltalán nem zavaró. Az ára 5500 forint körül lesz.

Achaval-Ferrer, Quimera 2010 (Argentína)

Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc és Petit Verdot házasítása. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, édesfűszeresség, ásvány, kis só, vanília, balzsamecet, ribizli. Kerek tannin, jó egyensúly, érezni a 14% alkoholt, de nem zavar. Megvan benne a komplexitás, nagyon jól iható, még fiatalos is, szép a hordóhasználat. Ez 11 250 forintért kapható, legalább egyszer mindenki ruházzon be rá!

Bodegas Muga, Reserva 2011 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 24 hónapot töltött hordóban. Fanyar illattal nyit, füst, karamell, meggy, ribizli, gyógynövények, kifejezett kesernye. A 14% alkohol fűti, közepes sav, a hordós jegyek még nagyon elöl vannak, a lecsengés is lehetne hosszabb. Talán ez tetszett nekem legkevésbé a sorban, de ez nem jelent semmit, mert más szakértők pont hogy szerették, de majd mindenki eldönti maga. Kb. 6500 forint lesz.

Bodegas Muga, Reserva Selección Especial 2010 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 26 hónapot töltött hordóban. Érettebb, selymesebb textúra az előzőnél. Égetett cukor, fás jegyek, bőr, édesfűszerek, erdeibogyós gyümölcsök, áfonya, vanília, gyógynövény, medvecukor. koncentrált, sok, de érett tannin, az alkohol 14%, behízelgő karakterű. Az ára 9000 forint körül lesz.

Cune, Imperial Gran Reserva 2007 (Spanyolország, Rioja)

85% Tempranillo, 10% Graciano and 5% Mazuelo. Bőrös aromák, feketebogyós gyümölcsök, cassis, füst, ásványosság, édes és keletifűszerek, kis só, égett cukor, intenzíven gyógynövényes, negro cukor, vajasság. Selymes textúra, közepes sav, sok tannin, az alkohol 13,5%, nem lóg ki semmi. Komplex, hosszú lecsengéssel, ráadásul folyamatosan nyílik, kávé, vanília jön később. A webshopban 14 910 forint, és bizony minden fillér megéri.

Beaux Frérés, Willamette Valley Pinot Noir 2011 (Oregon)

Kékvirág, cseresznye, finom fűszeresség, fekete olíva, földesség, ásvány, menta, gránátalma, csalántea, aszalt füge és mazsola anélkül, hogy édessé tenné, csak növeli a komplexitását. Elegáns, könnyed bor, izgalmas aromákkal, jó savszerkezettel. Kevés tannin, jó egyensúly, nagyon tetszett. Az ára 26 000 forint körül lesz, tudom sok, de aki teheti, feltétlenül vegyen belőle.

Címkék: achaval-ferrer, Argentina, beaux frérés, bodegas muga, bor, borbemutató, chardonnay, Chile, cune, errazuriz, garnacha, graciano, malbec, mazuelo, oregon, pinot noir, rioja, sauvignon blanc, spanyolország, Tempranillo, willamette valley, WineAge

← Kreinbacher Brut Classic Légli Blanc 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!