• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

WineAge újdonságok

2015-04-07 ● Kodela Mia

Szerencsére nem egy április elsejei tréfa volt a WineAge meghívása, ahol Kazinczi Zsuzsanna és Szokolai Máté mutatta be a webshop legújabb szerzeményeit.

A külföldi, főleg újvilági borok régóta megbízható beszerzőhelye a WineAge, a mostani kóstolón Új-Zéland, Spanyolország, Chile, Argentína és az én egyik nagy kedvencem, Oregon (ráadásul pinot!) volt terítéken.

Errazuriz, Chardonnay – Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Illatban és ízben is intenzív, füves-zöldes, kis mézzel, alma, ananász, sok fehérvirág, citrus. Élénk savak, fiatal, jól iható. Először intenzíven betölti a szájat, aztán kicsit hamarabb lecseng, mint várnánk. 3000 forint körül lesz, szeretni fogják.

Errazuriz, Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Tipikus zöldpaprika, vágott fű, virágok, liliom, citrus, egres, kis csípősség, citromhéjas kesernye, vegetalitás. Szerintem ez a típusú bor elbírt volna még több, de mindenképpen élénkebb savat, kis maradékcukor kerekíti, az alkohol 13%, nem tűnik ki. A lecsengés itt is lehetne hosszabb, de szép friss, jó egyensúlyú tétel. 3000 forint körül lesz ez is.

Errazuriz, Single Vineyard Sauvignon Blanc 2014 (Chile)

Már illatban is többet ígér, mint az előzőek, visszafogottabb, de összeszedettebb is. Sok citrus, vegetalitás, ásványosság, fehérvirág, cassis, kis méz, trópusi gyümölcsök, bodza. Jobb a savszerkezet, nem tűnik el túl hamar, hosszabb a lecsengés, én picit éreztem a 13,5% alkoholt, de egyáltalán nem zavaró. Az ára 5500 forint körül lesz.

Achaval-Ferrer, Quimera 2010 (Argentína)

Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc és Petit Verdot házasítása. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, édesfűszeresség, ásvány, kis só, vanília, balzsamecet, ribizli. Kerek tannin, jó egyensúly, érezni a 14% alkoholt, de nem zavar. Megvan benne a komplexitás, nagyon jól iható, még fiatalos is, szép a hordóhasználat. Ez 11 250 forintért kapható, legalább egyszer mindenki ruházzon be rá!

Bodegas Muga, Reserva 2011 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 24 hónapot töltött hordóban. Fanyar illattal nyit, füst, karamell, meggy, ribizli, gyógynövények, kifejezett kesernye. A 14% alkohol fűti, közepes sav, a hordós jegyek még nagyon elöl vannak, a lecsengés is lehetne hosszabb. Talán ez tetszett nekem legkevésbé a sorban, de ez nem jelent semmit, mert más szakértők pont hogy szerették, de majd mindenki eldönti maga. Kb. 6500 forint lesz.

Bodegas Muga, Reserva Selección Especial 2010 (Spanyolország, Rioja)

70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo és 3% Graciano házasítása, 26 hónapot töltött hordóban. Érettebb, selymesebb textúra az előzőnél. Égetett cukor, fás jegyek, bőr, édesfűszerek, erdeibogyós gyümölcsök, áfonya, vanília, gyógynövény, medvecukor. koncentrált, sok, de érett tannin, az alkohol 14%, behízelgő karakterű. Az ára 9000 forint körül lesz.

Cune, Imperial Gran Reserva 2007 (Spanyolország, Rioja)

85% Tempranillo, 10% Graciano and 5% Mazuelo. Bőrös aromák, feketebogyós gyümölcsök, cassis, füst, ásványosság, édes és keletifűszerek, kis só, égett cukor, intenzíven gyógynövényes, negro cukor, vajasság. Selymes textúra, közepes sav, sok tannin, az alkohol 13,5%, nem lóg ki semmi. Komplex, hosszú lecsengéssel, ráadásul folyamatosan nyílik, kávé, vanília jön később. A webshopban 14 910 forint, és bizony minden fillér megéri.

Beaux Frérés, Willamette Valley Pinot Noir 2011 (Oregon)

Kékvirág, cseresznye, finom fűszeresség, fekete olíva, földesség, ásvány, menta, gránátalma, csalántea, aszalt füge és mazsola anélkül, hogy édessé tenné, csak növeli a komplexitását. Elegáns, könnyed bor, izgalmas aromákkal, jó savszerkezettel. Kevés tannin, jó egyensúly, nagyon tetszett. Az ára 26 000 forint körül lesz, tudom sok, de aki teheti, feltétlenül vegyen belőle.

Címkék: achaval-ferrer, Argentina, beaux frérés, bodegas muga, bor, borbemutató, chardonnay, Chile, cune, errazuriz, garnacha, graciano, malbec, mazuelo, oregon, pinot noir, rioja, sauvignon blanc, spanyolország, Tempranillo, willamette valley, WineAge

← Kreinbacher Brut Classic Légli Blanc 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!