• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

2008-03-19 ● Kántor Endre

Van egy arc a magyar zenében, aki alapvetően élőzenei mutatványokon produkálja magát már évtizedek óta, ha blues, folk, rockzene kerül szóba, bizton ott van a top 10 eleje fele, és nagyon bírjuk. Van egy másik arc, aki meg borilag produkálja magát régóta, és ha (bor iránt igen érdeklődő) külföldieknek mondania kellene tíz magyar borászt, biztos ott lenne az elsők között.

Szóval, az első arc járt a második arcnál, miután a második arc hallotta zenélni az első arcot, és ivott a második arc boraiból (az első arc) és az arcok beszélgetni kezdtek, és a maga módján mindkét világszínvonalú arc beletette egy kalapba, amit tudott és lett az egészből egy elképesztő produktum.

Na jó, elég az arcoskodásból, Ferenczi Gyuriról és Gere Attiláról van szó. A herflis Gyurit régóta a szívünkbe zártuk, még az Eötvös klubos időkből, és ámulattal figyeljük soha meg nem szűnő energiáját ennek az örökmozgó zenebohócnak, és most a zenebohócot a legnemesebb értelemben használom, aki igazán mestere a hangszereknek, az tud csak humorizálni kényére-kedvére ? ha valaki látott már élőben ferenczigyurit, pontosan tudja, miről beszélek. Azt hiszem, a villányi borászt meg nem kell bemutatni, boros oldaláról semmiképp, mecénás oldala viszont tök új volt nekünk és tökre bejött. Merthogy a Gryllus Dániel kiadásában megjelenő CD támogatója Gere Attila, bezonyám.

A boros motívumok a CD-borítón is megjelennek, de hangsúlyozottan nem bordalokról van szó, ahogy ezt Gyuri elmondta nekünk. A Milyen lárma?! akusztikus lemez, Gyuriékat mindig azzal vádolták ugyanis, hogy túl hangosan játszanak. Az egyedi hangszerelésű dalokban magyar népzenei hagyományok keverednek bluesos, swinges motívumokkal, ferenczigyuris stílusgyakorlatokkal. A szövegek egy része Petőfi és Weöres, egy része saját, kedvencünk a Legényes. Nagyon ül az Apache-dallam hegedűn, meg a velőtrázó Linda-sikoly, a szöveget pedig minden hétfőn munkába indulónak kötelezően le kellene adni a villamosokon:

„A pincéből jövök fel a lépcsőn / süt a nap a szemembe / nem mentem be dolgozni hétfőn / nem is jutott eszembe / és felhívott a telefonon a főnököm / és kirúgott, de nem érdekel / csak mentem az utcán és fújtam a nótát / a neveddel a szívemben”

aztán később

„Felhívom a főnökömet hétfőn / hogy fújja, fújja fel magát / ne mindig ugyanazt fújja / most fújja egyedül tovább!”

Érdemes megnézni a Borravaló TV-n mit mondott Ferenczi Gyuri és Gere Attila a lemezről, a bor és a zene kapcsolatáról:

Ja igen, két okból halogattuk idáig, hogy írjunk róla. Egyrészt tavasszal turnéra indul a Rackajam a zenével (pl. március 27. Bp, Andante Borpatika, Bem rkp. 2., 19 óra) másrészt itt a húsvét, tojjon ilyet mindenkinek a nyuszi – itt lehet megvenni .

Koncertek, infók a Racka oldalon

Korábban:

Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek!

Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok

Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő

 

Címkék: Ferenczi, Gere, Legényes, Rackajam, videó, zene

← Szex után agyonverte pornósztár lányát a borissza pedofil püspök Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!