• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zsadányi aszú sütőtökös sajttortával

2017-11-30 ● Kodela Mia

Elérkezett megint az év aszús időszaka, meg a karácsonyi ízeké. A tradicionális, családi süteményeken kívül minden évben keresek valami újat is, amihez érdemes az ünnepek borát, egy palack tokaji aszút bontani. 

Bármennyire szeretek sütni, az ünnepek alatt még ezt is meg lehet unni, ráadásul ilyenkor állandóan egyszerre kéne mindent a sütőbe tenni, így ez a sajttorta pont kényelmes megoldás lesz. Viszonylag gyorsan elkészül, és még variálható is, attól függően, hogy mit szeretünk, és persze az aszúhoz is tökéletes.

Én most a Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Tokaji Aszúját nyitottam mellé, ami egy fiatal, gyümölcsös bor. Nyilván az egyik jó tulajdonsága az aszúknak, hogy hosszan érlelhetőek, de az a trend, hogy fiatal, néhány éves tételeket is bontsunk, és ne őrizzünk minden palackot a végtelenségig, nekem nagyon szimpatikus. Teljesen más arcát mutatja ilyenkor a bor, és több lehetőségünk van kísérletezni gasztronómiai szempontból is. Emellé a sütemény mellé például nem választanék egy érlelt, 15 éves aszút, hiszen nem harmonizálnának az ízek, ez a ?13-as aszú viszont megoldást jelent erre a problémára, és így nem kell lemondanunk a desszertborról sem. A narancs, a mangó, a sütőtök, a krémesség mellé a gazdag, de nem túlzó textúra, és az élénk savak jól illenek, és a díszítéshez használt (meg persze bőven mellé csorgatott) sós karamell is szépen reflektál a tokaji karakterre.

Tállyai aszú, szeptember 10. és október 29. között, több első osztályú dűlő terméséből szüretelve. Az aszúszemeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztatták. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználták felöntés, hígítás nélkül. Az erjesztés és az érlelés 220 literes használt hordókban történt.

Alkoholtartalom: 9,5%
Savtartalom: 8 g/l
Maradék cukor: 179 g/l
Cukormentes extrakt: 46 g/l

IMG_9677

Sütőtökös sajttorta

200 gr keksz (én most kakaósat használtam, de bármilyen lehet)
100 gr vaj
400 gr fehércsokoládé (felolvasztva)
250 gr natúr sajtkrém
250 ml habtejszín
250 gr mascarpone
250 gr sütőtökpüré
2 zacskó zselatinpor (amit nem kell áztatni és melegíteni!)
kandírozott mangó
reszelt narancshéj
ha kell, akkor porcukor

Első lépés, hogy a sütőtököt vágjuk minél apróbb kockákra, és csak egy nagyon kevés vízzel együtt pároljuk meg teljesen, hagyjuk kihűlni és turmixoljuk krémesre. Ezután a kekszet törjük össze, adjuk hozzá az apróra vágott kandírozott mangót (most éppen találtam a boltban, de teljesen jó hozzá a cukrozott narancshéj, vagy az aszalt füge is), a felolvasztott vajat, majd a tortaformába tett sütőpapírra terítsük szét, és nyomkodjuk bele, rakjuk a hűtőbe.

Vízgőz fölött olvasszuk fel a fehércsokoládét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A sajtkrémet, a mascarponét, a csokoládét, a sütőtökpürét, a lereszelt narancshéjat, és a felvert tejszínhabot keverjük össze. Ha kóstolásra nem elég édes, akkor tegyünk hozzá ízlés szerint porcukrot, végül a zselatint. Öntsük a masszát a keksz alap tetejére, és tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára, amíg megdermed, és szépen lehet szeletelni. Tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes kispórolni a zselatint, anélkül maximum pohárkrém lesz belőle. A tetejére én sós karamell krémet csorgattam díszítésnek, – meg mert annál kevés jobb dolog van a világon – de tetszés szerint lehet dekorálni.

És ne felejtsen el senki #koccintsaszuval hashtaget használni a fotók mellé idén se!

Címkék: #KoccintsAszuval, aszú, Koccints Aszúval, Tállya, Tokaj, tokaji aszú, zsadányi szőlőbirtok

← Tokaji aszút az ünnepekre! – #KoccintsAszuval 2017 Ha február, akkor furmint! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!