Elérkezett megint az év aszús időszaka, meg a karácsonyi ízeké. A tradicionális, családi süteményeken kívül minden évben keresek valami újat is, amihez érdemes az ünnepek borát, egy palack tokaji aszút bontani.
Bármennyire szeretek sütni, az ünnepek alatt még ezt is meg lehet unni, ráadásul ilyenkor állandóan egyszerre kéne mindent a sütőbe tenni, így ez a sajttorta pont kényelmes megoldás lesz. Viszonylag gyorsan elkészül, és még variálható is, attól függően, hogy mit szeretünk, és persze az aszúhoz is tökéletes.
Én most a Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Tokaji Aszúját nyitottam mellé, ami egy fiatal, gyümölcsös bor. Nyilván az egyik jó tulajdonsága az aszúknak, hogy hosszan érlelhetőek, de az a trend, hogy fiatal, néhány éves tételeket is bontsunk, és ne őrizzünk minden palackot a végtelenségig, nekem nagyon szimpatikus. Teljesen más arcát mutatja ilyenkor a bor, és több lehetőségünk van kísérletezni gasztronómiai szempontból is. Emellé a sütemény mellé például nem választanék egy érlelt, 15 éves aszút, hiszen nem harmonizálnának az ízek, ez a ?13-as aszú viszont megoldást jelent erre a problémára, és így nem kell lemondanunk a desszertborról sem. A narancs, a mangó, a sütőtök, a krémesség mellé a gazdag, de nem túlzó textúra, és az élénk savak jól illenek, és a díszítéshez használt (meg persze bőven mellé csorgatott) sós karamell is szépen reflektál a tokaji karakterre.
Tállyai aszú, szeptember 10. és október 29. között, több első osztályú dűlő terméséből szüretelve. Az aszúszemeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztatták. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználták felöntés, hígítás nélkül. Az erjesztés és az érlelés 220 literes használt hordókban történt.
Alkoholtartalom: 9,5%
Savtartalom: 8 g/l
Maradék cukor: 179 g/l
Cukormentes extrakt: 46 g/l
Sütőtökös sajttorta
200 gr keksz (én most kakaósat használtam, de bármilyen lehet)
100 gr vaj
400 gr fehércsokoládé (felolvasztva)
250 gr natúr sajtkrém
250 ml habtejszín
250 gr mascarpone
250 gr sütőtökpüré
2 zacskó zselatinpor (amit nem kell áztatni és melegíteni!)
kandírozott mangó
reszelt narancshéj
ha kell, akkor porcukor
Első lépés, hogy a sütőtököt vágjuk minél apróbb kockákra, és csak egy nagyon kevés vízzel együtt pároljuk meg teljesen, hagyjuk kihűlni és turmixoljuk krémesre. Ezután a kekszet törjük össze, adjuk hozzá az apróra vágott kandírozott mangót (most éppen találtam a boltban, de teljesen jó hozzá a cukrozott narancshéj, vagy az aszalt füge is), a felolvasztott vajat, majd a tortaformába tett sütőpapírra terítsük szét, és nyomkodjuk bele, rakjuk a hűtőbe.
Vízgőz fölött olvasszuk fel a fehércsokoládét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A sajtkrémet, a mascarponét, a csokoládét, a sütőtökpürét, a lereszelt narancshéjat, és a felvert tejszínhabot keverjük össze. Ha kóstolásra nem elég édes, akkor tegyünk hozzá ízlés szerint porcukrot, végül a zselatint. Öntsük a masszát a keksz alap tetejére, és tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára, amíg megdermed, és szépen lehet szeletelni. Tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes kispórolni a zselatint, anélkül maximum pohárkrém lesz belőle. A tetejére én sós karamell krémet csorgattam díszítésnek, – meg mert annál kevés jobb dolog van a világon – de tetszés szerint lehet dekorálni.
És ne felejtsen el senki #koccintsaszuval hashtaget használni a fotók mellé idén se!