2HA Tabunello 2009

Brunello-t csak Toszkánából, ez lenne az alaptézis. Az elnevezés a világ más részein “tabu”.

De azért Török Csaba szent helyen mégis ültetett 2006-ban 0,4 hektár sangiovese grossót, a belőle szűrt bor aktuális évjáratát pedig a Radovin bocsátotta rendelkezésünkre.

Csaba a honlap szerint a Montalcinoban is használt klónt ültette, 60 dkg/tőke brutál terméskorlátozással. Szüret október közepén, a bornak meg tizennégy hónap barrique-ban. Kissé opálos, jó szándékkal “szűretlen” szín. Illata full-full pinot noir földességgel, leveshússal, szamócával, némi csokoládéval. Szájban is ez a puha, főtt húsos karakter mutatkozik ásványos “Szent György-hegyes” háttérrel és nekem kissé éles savakkal, magas extrakttal. A test közepes, ahogyan a hossz is, az alkoholérzet pedig a deklarált 13,5% ellenére kissé magas. Még erősen fejlődésben lévő, fiatal bor, fektetni javaslom. Nem olcsó (5000Ft körül van a polcon) és jelen állapotában nehezen megközelíthető, ezért most három csillag. (A durván jó kép a pince promója.)

Hozzászólások

  1. shyrkahn mondta

    A kép valóban ötletes és jópofa. A borhoz pedig két éve volt szerencsém egy Brunello sor mellett. Nem rossz, de nyilván a nagy testvérektől elmaradt. Lehet már azóta az új évjáratok többet mutatnak.

Minden vélemény számít!