• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Félúton a csúcsra

2011-06-09 ● borravalo.hu

Lefutott a Pannon Bormustra: megkaptuk a legkorrektebb szájakat, objektív külföldi bírálókat, stb., lehet örülni. Ennek ellenére nagy meglepetés nincs. 112 termelőtől 272 bor érkezett, amiből 127 vörös, 100 száraz fehér, 38 édes fehér és 7 pezsgő.

A médiazsűri illusztris csapatába Kántorbandi is meghívást kapott, de csak én tudtam beesni egy másfél órás, hirtelenkedő kóstolásra, aminek a CEWI adott otthont. Véletlenszerűen bóklásztam a csúcsborok között, igyekeztem közel azonos mennyiségű fehéret (6) ? vöröset (9) – édeset (5) kóstolni. A 48 csúcsborból így 20, azaz kevesebb, mint a fele került a poharamba. Mivel az akkor csak számokkal jelölt palackok mögött álló nevek ma már ismertek, össze tudom vetni félsoros benyomásaimat a nevekkel.

Félszáraz, krémes érzet, közepesnél nagyobb test, ennek ellénre jól balanszált bor, gyümölcsös díszítettséggel, ásványos karakterrel (Somlói Apátsági Pincészet Somlói Furmint 2009). Körtés-gyógyfüves, zárt illat, szépen kerekítő cukor a kortyban, elegáns. (Királyudvar Sec 2008). Feszes szerkezet, intenzív somlói ásványosság, lecsengése szinte sós. (Hollóvár Somlói Hárslevelű 2009). Hosszú bor, jó szerkezettel, talán egy pici oxidáltságot érzek ezen a palackon? (Demeter Zoltán Tokaji Szerelmi Hárslevelű 2008), Rengeteg hordó és seprőillat, battonage full power, vastag de nem túl hosszú (Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009)

Brutál fekete gyümölcsök, krémes hordóval, ?drágabor? illattal, hosszú lecsengéssel, kissé fűtő alkohollal. Gyümölcsbomba. (Sauska Villányi Cabernet Franc 2007). Földes-fűszeres jegyek és szép finis, tannin picit letapad. (Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2007). Először jó minőségű újhordó illata, aztán fűszerek, enyhe zöldesség (?), kissé reszelő tannin, meleg karakterű, koncentrált bor. (Sauska Cuvée7 Villány 2008).  Szilvás-csipkebogyós illata már érett bor benyomását kelti. A korty súlyos, sajnos húzós és szárító tanninjából rengeteg van, ami az egyébként szép alapanyagot elviszi (Bock Capella Cuvée 2006). Löszös-kávés illat, hűvös gyümölcsök a kortyban, csipkelekvár (Bodri Faluhely Cabernet Franc 2008). Gyógyfű, kövek, fűszerek: izgalmas, komplex illat. Szájban jó balanszú, végtelen lecsengésű bor (St. Andrea Merengő 2008). Kakaópor az illatban, tannin a kortyban. A hordó vitte el talán? (Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2009) Vegetál-minerál plusz ibolya, érdekes (Gere&Weninger Pinot Noir 2008). Remek struktúra és hossz. (Barta Pince Kései Furmint-Muskotály 2008) Vastag, olajos, koncentrált – mégis légies. Kiváló savérzet, birsalma, virágok, stb. (Szepsy Szamorodni 2008). Primer gyümölcsaromák, hársvirág, birs, igen olajos és érett, de még potenciállal rendelkező bor (Royal Tokaji Nyúlászó 6 putt. Aszú 2003). Hihetetlen aszú: földes-minerális, borzasztó elegáns, nem a gyümölcs irányából indít. Gomba, avar, majd csak utána az obligát jegyek. Fantasztikus. (Királyudvar Lapis 6 putt. Aszú 2006), Friss barack, jó lenne a szerkezet, de nekem kicsit gejlbe hajlik (Dobogó 6 putt. Aszú 2006).

A mezőnynek ezen részéből számomra kiemelkedett a Somlói Apátsági Pincészet Fumintja, a Sauska Cabernet Franc, az aktuális St.Andrea Merengő, a Takler Syrah Reserve, a Szepsy Szamorodni és a Királyudvar Lapis Aszú, dehát a sor fele még hátra van, arról is igyekszünk majd beszámolni.

Címkék: Bormustra, Csúcsbor, eredmények, értékelés, Pannon Bormustra, verseny

← 2HA Tabunello 2009 Tamás Pince Csopaki Szürkebarát 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!