• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tamás Pince Csopaki Szürkebarát 2008

2011-06-11 ● Kántor Endre

Tán a legjobb rozé, amit valaha ittam, fordult meg a fejemben. Kis csúsztatással persze, hisz fehérszőlő szülötte ez a bor.

Aztán meg, mivel a rozé külön kategória, az elvárás vele szemben teljesen más (friss, primőr, szénsavas, bulibor, stb.), mint egy ilyen borral, nem is szép dolog rozénak minősíteni. A színe miatt azonban kikerülhetetlen a hasonlat. A sokáig héjon ázott szürkebarát ugyanis festést kap a szőlő lilás héjától, ami a végeredményen egyértelműen meglátszik.

Illatra és ízre azonban köze nincs a manapság irányadó rozékhoz. Illatra Csopak átható ásványai jönnek elsőre, csak aztán az érett gyümölcsök és édeskés fehérvirágok, ízre sűrű koncentráció, megint csak édes, már-már dzsemes ? de nem túlérett ? gyümölcsök, birslekvár és némi pirosbogyós jegy is, majd csodás lecsengés törökmézes ízvilággal. Érezthető tanninok. Tamás Ervin szerint 2014-ig simán érlelhető, ez valószínűleg így is van. Ami legjobban tetszett: a szuper összecsiszoltság, a polír: a test/sav/alkohol összkép, a mélység, és a struktúra harmóniája. Odafigyeléssel készült bor, pincénél 2000 forint alatt (kereskedelemben inkább 3000 körül), de 4 csillag az biztos.

Címkék: 4 csillag, Balaton, csopak, Pinot Gris, Szürkebarát, tamás ervin, tamás pince

← Félúton a csúcsra Délity Pince Cabernet Sauvignon 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!