• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor és a likőrfogyasztás megugrásához vezetett a tömény szesz tilalma Csehországban

2012-10-12 ● Kántor Endre

A bor, a likőr és a pezsgő fogyasztásának látványos megugrását eredményezte a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú tömény szesz forgalmazásának szeptemberi betiltása Csehországban. A sörfogyasztásban ugyanakkor nem volt lényeges változás – derült ki abból a pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet a Nielsen készített.

Metil-alkohol-mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én tiltotta meg a tömény szesz forgalmazását, s a döntés két hétig volt érvényben. A Nielsen társaság a helyzetet a nagy élelmiszeráruházak adatai alapján elemezte.

A tilalom idején a nagy élelmiszerüzletekben és üzletláncokban, összehasonlítva a tilalom előtti hónap adataival, a tömény szesz forgalma összesen több mint 40 százalékkal esett vissza.

Ugyanakkor több mint 40 százalékkal nőtt a boreladás, s 39 százalékkal a különféle pezsgők, illetve pezsgős borok eladása. Hasonló módon megugrott a vermutok iránti kereslet is.

A sör iránti keresletben lényeges változás nem történt. Az elemzők rámutattak: a sörfogyasztás általában nagymértékben időjárásfüggő, ha meleg van, megugrik, ha hideg van, visszaesik. A tilalom idején jóval hidegebb volt az időjárás, mint korábban, de a sörfogyasztás szinten maradt.

A szeszgyártók és importőrök uniójának véleménye szerint az utóbbi napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az eddig 28 emberéletet követelő metil-alkohol-mérgezési hullám nagymértékben megtépázta a cseh alkoholos italok iránti bizalmat.

„A vendéglőkben több tíz százalékkal esett vissza a tömény alkohol fogyasztása. Ha mostanában nagyobb társaság érkezik egy vendéglőbe, szinte mindig új üveg italt kérnek, amelyet az asztalnál bontatnak fel” – jelentette ki egy rádióinterjúban Pavel Dvorácek az unió alelnöke, a Rudolf Jelínek likőrgyár vezérigazgatója. (MTI)

Címkék: cseh, csehország, fogyasztás, metil-alkohol

← Zuhanórepülésben a francia bortermelés Felavatták a soproni bormarketing-központot →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!