• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor és a likőrfogyasztás megugrásához vezetett a tömény szesz tilalma Csehországban

2012-10-12 ● Kántor Endre

A bor, a likőr és a pezsgő fogyasztásának látványos megugrását eredményezte a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú tömény szesz forgalmazásának szeptemberi betiltása Csehországban. A sörfogyasztásban ugyanakkor nem volt lényeges változás – derült ki abból a pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet a Nielsen készített.

Metil-alkohol-mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én tiltotta meg a tömény szesz forgalmazását, s a döntés két hétig volt érvényben. A Nielsen társaság a helyzetet a nagy élelmiszeráruházak adatai alapján elemezte.

A tilalom idején a nagy élelmiszerüzletekben és üzletláncokban, összehasonlítva a tilalom előtti hónap adataival, a tömény szesz forgalma összesen több mint 40 százalékkal esett vissza.

Ugyanakkor több mint 40 százalékkal nőtt a boreladás, s 39 százalékkal a különféle pezsgők, illetve pezsgős borok eladása. Hasonló módon megugrott a vermutok iránti kereslet is.

A sör iránti keresletben lényeges változás nem történt. Az elemzők rámutattak: a sörfogyasztás általában nagymértékben időjárásfüggő, ha meleg van, megugrik, ha hideg van, visszaesik. A tilalom idején jóval hidegebb volt az időjárás, mint korábban, de a sörfogyasztás szinten maradt.

A szeszgyártók és importőrök uniójának véleménye szerint az utóbbi napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az eddig 28 emberéletet követelő metil-alkohol-mérgezési hullám nagymértékben megtépázta a cseh alkoholos italok iránti bizalmat.

„A vendéglőkben több tíz százalékkal esett vissza a tömény alkohol fogyasztása. Ha mostanában nagyobb társaság érkezik egy vendéglőbe, szinte mindig új üveg italt kérnek, amelyet az asztalnál bontatnak fel” – jelentette ki egy rádióinterjúban Pavel Dvorácek az unió alelnöke, a Rudolf Jelínek likőrgyár vezérigazgatója. (MTI)

Címkék: cseh, csehország, fogyasztás, metil-alkohol

← Zuhanórepülésben a francia bortermelés Felavatták a soproni bormarketing-központot →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!