A borász, aki bevállalta

Ben Parsons, a denveri városi pincészet, az Infinite Monkey Theorem tulajdonosa meglépte azt, amit sok borász még kimondani sem mert: bor-marihuána párosító kóstolókat szervez. Na, ez eddig is volt, csak zárt pinceajtók mögött.

A világ nagy részében ezentúl is így lesz, nem úgy Denverben, ahol majd ugyanúgy lehet a cannabis és bor kóstolóra belépőjegyet venni, mint egy Zinfandel vertikálisra.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Ok, lehet, hogy nem mindenki hallott még az ún. „urban” vagy városi borászatokról, nyilván nem patinás vidéki kúriákra kell ilyekor gondolni. Ahogy a kézműves söröknél, úgy borban is egyre több ilyen pince nyílik nagyvárosokban, garázsokban vagy bérházak alatt, főleg a bor és sörkultúra iránt érdeklődő fiatalok gondozásában.

Ben Parson, a fent említett (és egyébként már nevében is az urban trendet követő) pincészet tulaja és borásza a The Cannabist című szaklapnak nyilatkozva beszélt terveiről. Azt mondta: Egyértelmű trend, hogy a cannabis egyes márkái, fajtái, nemesítései ugyanolyan, vagy hasonló pályafutást fognak befutni, mint tették azt a ma már ismert borászatok, borok vagy sztárborászok. Ezért teljesen evidens, hogy számomra is fontos kérdés a THC-val ízesített borok világa, ill. a bor és marihuána minden más módon való párosítása.

Wow. Nyilván az USA-ban lehet erről ilyen nyíltan beszélni, hogy egyre több állam kezd legalizálási folyamatba (Coloradóban, így Denverben is idén januártól legális), ill. C-osztályúvá (alacsony) minősíti a cannabist, ezáltal nem büntethetővé teszi használatát. A marihuánás bor újdonság egyébként: tavaly Melissa Etheridge amerikai énekesnő dobott piacra egy egész portfoliónyi cannabisos bort, a rákbetegségben szenvedők megsegítésére.

Arról is szólnak a hírek, hogy hamarosan cannabis koktélokat is lehet majd inni, szintén az Egyesült Államokban.

Nem is olyan erőltetett Ben Parson boros hasonlata, mint gondolnánk: a The Cannabist szaklap szerint a marihuánának jelenleg 1356 törzse van, ez a diverzitás pedig egy új, cannabis műértő szubkultúrát keltett életre, amely bár még jócskán elmarad attól, de egy napon olyan lehet, mint borok világa.

A szintén denveri Jake Brown új karriert futott be, mint fűkritikus. A The New York Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy az emberek lebecsülik a cannabist, mert nem ismerik. Szerinte senki nem megy be egy étterembe és rendel úgy, hogy azt mondja: „Bort kérek!” Akkor marihuánával miért tennének így? Ahogy a pinot griggio és a pinot noir teljesen különbözőek, annak ellenére, hogy mindkettő pinot, úgy pl. a Lemon OG és a Lemon Skunk két teljesen külön fajta, nagyon más ízvilággal és high-hatással.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Egy másik amerikai sommelier, Paul Yanon szerint nagyon érdekes időket élünk a marihuána evolúcióját és felfogását tekintve. Az, amit egykor otthon, zárt ajtók mögött fogyasztottak az emberek lassan mainstream lesz, nem titok többé – mondta. Aztán ne felejtsük, tette hozzá, hogy sok párosítás nem is működik, a pudding próbája az evés.

Két megjegyzésünk van: 1) Lehet, hogy sok párosítás nem működik, az azonban veszély lehet, hogy a kóstolón előre haladva egyre inkább ízlik minden… 2) Mekkora ászok a Belgáék, hogy már ezt is tudták a híres boros számukban. Legalizáld, gargalizáld!

Minden vélemény számít!