• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A borász, aki bevállalta

2015-06-04 ● Kántor Endre

Ben Parsons, a denveri városi pincészet, az Infinite Monkey Theorem tulajdonosa meglépte azt, amit sok borász még kimondani sem mert: bor-marihuána párosító kóstolókat szervez. Na, ez eddig is volt, csak zárt pinceajtók mögött.

A világ nagy részében ezentúl is így lesz, nem úgy Denverben, ahol majd ugyanúgy lehet a cannabis és bor kóstolóra belépőjegyet venni, mint egy Zinfandel vertikálisra.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Ok, lehet, hogy nem mindenki hallott még az ún. ?urban? vagy városi borászatokról, nyilván nem patinás vidéki kúriákra kell ilyekor gondolni. Ahogy a kézműves söröknél, úgy borban is egyre több ilyen pince nyílik nagyvárosokban, garázsokban vagy bérházak alatt, főleg a bor és sörkultúra iránt érdeklődő fiatalok gondozásában.

Ben Parson, a fent említett (és egyébként már nevében is az urban trendet követő) pincészet tulaja és borásza a The Cannabist című szaklapnak nyilatkozva beszélt terveiről. Azt mondta: Egyértelmű trend, hogy a cannabis egyes márkái, fajtái, nemesítései ugyanolyan, vagy hasonló pályafutást fognak befutni, mint tették azt a ma már ismert borászatok, borok vagy sztárborászok. Ezért teljesen evidens, hogy számomra is fontos kérdés a THC-val ízesített borok világa, ill. a bor és marihuána minden más módon való párosítása.

Wow. Nyilván az USA-ban lehet erről ilyen nyíltan beszélni, hogy egyre több állam kezd legalizálási folyamatba (Coloradóban, így Denverben is idén januártól legális), ill. C-osztályúvá (alacsony) minősíti a cannabist, ezáltal nem büntethetővé teszi használatát. A marihuánás bor újdonság egyébként: tavaly Melissa Etheridge amerikai énekesnő dobott piacra egy egész portfoliónyi cannabisos bort, a rákbetegségben szenvedők megsegítésére.

Arról is szólnak a hírek, hogy hamarosan cannabis koktélokat is lehet majd inni, szintén az Egyesült Államokban.

Nem is olyan erőltetett Ben Parson boros hasonlata, mint gondolnánk: a The Cannabist szaklap szerint a marihuánának jelenleg 1356 törzse van, ez a diverzitás pedig egy új, cannabis műértő szubkultúrát keltett életre, amely bár még jócskán elmarad attól, de egy napon olyan lehet, mint borok világa.

A szintén denveri Jake Brown új karriert futott be, mint fűkritikus. A The New York Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy az emberek lebecsülik a cannabist, mert nem ismerik. Szerinte senki nem megy be egy étterembe és rendel úgy, hogy azt mondja: ?Bort kérek!? Akkor marihuánával miért tennének így? Ahogy a pinot griggio és a pinot noir teljesen különbözőek, annak ellenére, hogy mindkettő pinot, úgy pl. a Lemon OG és a Lemon Skunk két teljesen külön fajta, nagyon más ízvilággal és high-hatással.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Egy másik amerikai sommelier, Paul Yanon szerint nagyon érdekes időket élünk a marihuána evolúcióját és felfogását tekintve. Az, amit egykor otthon, zárt ajtók mögött fogyasztottak az emberek lassan mainstream lesz, nem titok többé ? mondta. Aztán ne felejtsük, tette hozzá, hogy sok párosítás nem is működik, a pudding próbája az evés.

Két megjegyzésünk van: 1) Lehet, hogy sok párosítás nem működik, az azonban veszély lehet, hogy a kóstolón előre haladva egyre inkább ízlik minden? 2) Mekkora ászok a Belgáék, hogy már ezt is tudták a híres boros számukban. Legalizáld, gargalizáld!

Címkék: Ben Parsons, cannabis, Infinite Monkey Theorem, marihuána, USA

← Tokaji élmények – bor és sütemény Mádon A Montenuovo-örökség nyomában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!