• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaji élmények – bor és sütemény Mádon

2015-06-03 ● Kodela Mia

Még nem fejezem be a pünkösdi tokaji élményeim mesélését, most jön csak egy igazán jó rész. Az, amikor Zsirai Katánál borral kóstolhattunk bor mellé készült süteményeket.

A Delicia kitalálói, Andrássy Katalin és Ács Noémi (anya és lánya), nem is olyan régen határozták el, hogy belevágnak ebbe a vállalkozásba. Akkor még mindenféle képzettség, illetve inkább papír nélkül, – hiszen sütni azelőtt is jól tudtak ? azóta Noémi elvégzett egy tanfolyamot, így hivatalosan is cukrász. A Delicia a kezdetektől egészséges alapanyagokból akart nagyon finom és külsőre is szép desszerteket készíteni, melyek glutén-, laktóz- és cukormentesek. Az ilyen sütemények általában egyáltalán nem néznek ki jól. Ami ennél rosszabb, hogy nem is finomak. Katalin és Noémi viszont egyből meggyőzött arról, hogy ennek a jelenségnek az ellenkezője is létezik. És valóban, a Mádon kóstolt összes sütemény elképesztően jó volt, és úgy volt jó, hogy el is felejthettem, hogy tulajdonképpen ezek egészséges alapanyagokból készültek, egyszerűen csak ízlett és kész.

foto 1 (3)

A Nagy Tokaji Kóstolón Zsirai Katával egymás melletti asztalhoz kerültek. Itt találták ki, hogy lehetne ez egy hosszabb távú együttműködés, amibe aztán Homoky Dorkát és az ő borát is bevonták. Így született meg ez a kollekció, ahol vagy a süteménybe alapanyagként került bor, vagy mellé komponálták meg az ízeket. Valószínűleg ez a harmadik legjobb dolog, ami a borral történhet, az ivás és az azzal való főzés után.

Dorka 2013-as Hetény Furmint-Hárslevelűje mellé készült a Furmint Körte. Földimandula alapon ? aminek semmi köze a mandulához, csak szólok ? fehércsokoládé krém, a borban felfőzött körtedarabokkal, azon pedig a borzselé, mindez szerecsendióvirággal ízesítve.

foto 1 (2)

Szintén borral készült, mégpedig Kata 2013-as hárslevelűjével ez a mákos sütemény. A Hárslevelű Bodzánál szintén a földimandula az alap, a tésztán pirított mandula darabok, azon rebarbarás-bodzavirágos-zöldcitromos borzselé, a tetején pedig mákhab.

foto 2 (2)

Kata sárgamuskotályához aszalt kajszibarackos Delicia Florentint párosítottak, pirított mandulával, krémes kókusztejszínnel és a tetejére 72%-os feketecsokoládét csorgattak.

foto 5

A Fehér Gyémánt szintén a muskotály mellé készült, libanoni narancsvirág kivonattal ízesített mandulalisztből készült tésztába szarvasgombás pestós fehércsokoládét töltöttek, aminek a tetejét zöld pisztáciával szórták meg. Azzal, hogy a szarvasgomba kicsit sós, mély ízt adott, ez volt a legkülönlegesebb.

foto 3 (2)

Címkék: Delicia, gasztro, Homoky Dorka, Lányok a főszerepben, Mád, sütemény, Tokaj, Zsirai Kata

← Tokaji élmények – Zsirai vs. Homoky A borász, aki bevállalta →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!