A király új ruhája

Bemutatta új címkéjét a Chateau Mouton Rothschild. A 2009-es palackokon Anish Kapoor brit művész munkája látható. Mint ismeretes, a Mouton Rothschid már közel egy évszázada művészekkel tervezteti címkéit.

Tavaly volt az első alkalom, hogy kínai művész került a Mouton címkékre. Akkor Hszü Lei kapta meg a lehetőséget, hogy a világ egyik legismertebb elitborának címkéjére kerüljön. A megtiszteltetés nagy, hiszen 1924 óta kérnek fel művészeket, 1945 óta a birtok úgy dobja piacra borait, hogy minden évben más művészt kér fel. Nem kis neveket találni a címkére került művészek között, pl. Picasso, Warhol, Dali, Lucien Freud vagy Francis Bacon. Míg a pince nem fizet a művészeknek, borokat azért a rendelkezésükre bocsát, többek között a „saját” évjáratukból.

A 2009-es címke így fest:

A bor maga elég nagy elismerést kapott a kritikusoktól: mindenki bőven 90 pont fölött értékelte. Jelenleg 7800 font körül kóstál egy 12-es láda, azaz 230 ezer forint körül van egy palack.

Anish Kapoor indiai származású brit szobrász, festő és vizuális művész. 1954-ben született Mumbaiban, 1972 óta él Londonban. 1991-ben elnyerte a Turner-díjat, egyik legismertebb alkotása az Orbit névre hallgató óriásszobor, mely a Londoni Olimpiai Parkban található – a Mouton választása éppen ezért nem tűnik véletlennek, tekintve, hogy a szobrot heteken át fogja nézni a világ az olimpiai közvetítések vágóképeként…

Hozzászólások

 1. europai mondta

  Nos,a 2005-ös igazán izgalmas volt, “sajnos” illene megvásárolnom ezt az új évjáratot, kisfiam születési éve és együtt inni 18 év múlva.

 2. Kántorbandi mondta

  Nekem Ababucs megoldása is tetszik! :) Mondjuk érdemes végignézni az összes címkét, elég sok absztrakt mű van köztük.

 3. ababucs mondta

  @ europai:
  Ezt a címet te megtaláltad valami hivatalos fórumon, v ez a te tipped?

  @ Kántorbandi:
  Igen, absztrakt, de most először zavar, hogy egy emberi belsőbe szorult nemi szőrzet felvételére kell asszociálnom :)
  Asszem nem is rendelek belőle :)

Minden vélemény számít!