• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A róka ruhája

2012-04-26 ● Kántor Endre

Fuxli néven szövetkezett hat szekszárdi pincészet, hogy az addig márkanévként csak Heimannéknál szereplő Fuchslit minimálisan átbrandingelve lépjenek közösen a piacra. A cél: kadarka alapú sillerbort készíteni, ezzel egységesen megjelenni a piacon. Ehhez egységes címke is kellett. Nekem bejött.

Annak idején, svábos vidékeken (pl. Bátaszék és környéke) a sillerborokat fukszlinak, fikszlinek hívták. Innen jött Heimannék sikeres több mint rozéja, mellyel sokáig örvendeztették a közönséget. Gondolván egy nagyobbat, ahogy a pince sajátja, maguk mellé állítottak még 5 szekszárdit (Eszterbauer, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén), és egységes arculattal, közösen, Fuxli néven készítettek bort. (Fuchse németül róka, svábosan fuchsliként becézték a bort, színére utalva.)

A borok egységesen 1690 forintért kaphatók, kartonárban 1550 Ft-ért, válogatott kartonban (hatfélét) azonban már 8400 Ft-ért vihető a hat palack (azaz 1400 Ft-ért palackonként). A cél az volt, hogy a borvidék saját fajtája, a kadarka legyen a gerince a bornak, azaz, egy kadarka siller legyen, minimum 50%-ban. Erre jöhet rá a többi, jellemzően kékfrankos, de más sincs kizárva.

A borokát majd később megéneklem, ebben a rovatban jellemzően a ruházatról, dizájnról beszélünk. A Fuxli-csapat egységes arculattal jelent meg, ill. majdnem, mert a hatból két pincészet úgy döntött, hogy nem használja Pálhegyi Flóra, frissen végzett iparművész grafikáját. Kár, mert a címkék vidámak, egyediek, személyesek és jól illenek a borokhoz.

A címkék tervezésnél az apró, személyes részletek sem maradtak ki: Heimannék rókája hedonista, Sebestyén Csabié facér, Németh Janóé gyermekes, Eszterbaueré családszerető. (Lehet, hogy a többiek is megbánták már, hogy nem vették át Pálhegyi Flóra terveit.)

[nggallery id=33]

Katt a képekre a galériához!

A címke egyszerű, könnyen megjegyezhető, hatásos, a pincék az egységes szerkezet ellenére a pincészetek felismerhetően elkülönülnek, a narancs csavarzár pedig tökéletes. És még egy apróság: a hátcímkéken a szöveg nagyjából ugyanaz, azt kivéve, hogy minden pince a többiek Fuxliját ajánlja még megkóstolásra. A szövetség nyitott, ha valaki betartja az egyszerű szabályokat, lehet csatlakozni. Én nem sokat gondolkodnék a szekszárdiak helyében.

Címkék: 2011, címke, címketerv, Eszterbauer, Fuchsli, Fuxli, Heimann, Merfelsz, németh janó, Pálhegyi Flóra, pósta, róka, Sebestyén, siller, Szekszárd

← Vinitaly 2012 képekben Bogyólé-buli →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!