A róka ruhája

Fuxli néven szövetkezett hat szekszárdi pincészet, hogy az addig márkanévként csak Heimannéknál szereplő Fuchslit minimálisan átbrandingelve lépjenek közösen a piacra. A cél: kadarka alapú sillerbort készíteni, ezzel egységesen megjelenni a piacon. Ehhez egységes címke is kellett. Nekem bejött.

Annak idején, svábos vidékeken (pl. Bátaszék és környéke) a sillerborokat fukszlinak, fikszlinek hívták. Innen jött Heimannék sikeres több mint rozéja, mellyel sokáig örvendeztették a közönséget. Gondolván egy nagyobbat, ahogy a pince sajátja, maguk mellé állítottak még 5 szekszárdit (Eszterbauer, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén), és egységes arculattal, közösen, Fuxli néven készítettek bort. (Fuchse németül róka, svábosan fuchsliként becézték a bort, színére utalva.)

A borok egységesen 1690 forintért kaphatók, kartonárban 1550 Ft-ért, válogatott kartonban (hatfélét) azonban már 8400 Ft-ért vihető a hat palack (azaz 1400 Ft-ért palackonként). A cél az volt, hogy a borvidék saját fajtája, a kadarka legyen a gerince a bornak, azaz, egy kadarka siller legyen, minimum 50%-ban. Erre jöhet rá a többi, jellemzően kékfrankos, de más sincs kizárva.

A borokát majd később megéneklem, ebben a rovatban jellemzően a ruházatról, dizájnról beszélünk. A Fuxli-csapat egységes arculattal jelent meg, ill. majdnem, mert a hatból két pincészet úgy döntött, hogy nem használja Pálhegyi Flóra, frissen végzett iparművész grafikáját. Kár, mert a címkék vidámak, egyediek, személyesek és jól illenek a borokhoz.

A címkék tervezésnél az apró, személyes részletek sem maradtak ki: Heimannék rókája hedonista, Sebestyén Csabié facér, Németh Janóé gyermekes, Eszterbaueré családszerető. (Lehet, hogy a többiek is megbánták már, hogy nem vették át Pálhegyi Flóra terveit.)

Katt a képekre a galériához!

A címke egyszerű, könnyen megjegyezhető, hatásos, a pincék az egységes szerkezet ellenére a pincészetek felismerhetően elkülönülnek, a narancs csavarzár pedig tökéletes. És még egy apróság: a hátcímkéken a szöveg nagyjából ugyanaz, azt kivéve, hogy minden pince a többiek Fuxliját ajánlja még megkóstolásra. A szövetség nyitott, ha valaki betartja az egyszerű szabályokat, lehet csatlakozni. Én nem sokat gondolkodnék a szekszárdiak helyében.

Minden vélemény számít!