A somlói kapocs

Terített asztalnál ülök a Somlóhegyen, körülöttem borászok. Fel sem tudnám sorolni mind, de itt van Fekete Béla, Kolonics Károly, Spiegelberg István, Németh Brigitta Tornaiéktól, Györgykovács Imre, Takács Lajos Hollóvár, Kis Tamás (Somlói Vándor) és még sokan barátok, ismerősök. Beszélgetnek, boroznak, együtt. Az apropó, ami összehozta őket pedig a Somlói Borok Boltjának megnyitója, mely egyben lépcsőfok is az összefogás felé.

A bolt tulajdonosa Cartwright Éva a környéken töltötte gyerekkorát, aztán egy nagy kanyar után újra a Somlón kötött ki. Ez szerintem mindannyiunk szerencséje, a borászoké és a fogyasztóké is, mert ez a bolt betölt egy űrt: itt elérhető a Somló szinte minden fontos termelőjének palackos bora, ugyanakkor számtalan tétel van bontva is (huszonöt-harminc bort lehet “kimérve” is kérni).

A helyválasztás ideális, a csúcsra vezető út mellett, az első parkoló felett evidens betérni ide túrázóknak és bortúrázóknak egyaránt. Fontos, hogy legyen valami “mindig” nyitva Somlón, mert a borászok nem mindig tudják fogadni a vendégeket, a hosszú sétáknak néha sajnos a zárt piceajtó vet véget. Most már ez is kipipálva, ez az ajtó mindennap nyitva van 11 és 20 óra között, félúton a hegyre fel, el sem lehet téveszteni.

Beszélgettem a borászokkal is, mindenki örült a kezdeményezésnek. Eleinte volt némi szkeptikusság, sőt egyesek részéről ellenállás (attól tartva, hogy a saját pincei eladásait csökkentheti a bolt forgalma), de előbb-utóbb mindenki felhozta a borát, így lehet teljes a kép.

Szerintem teljesen más vásárlói szegmenst fed le első körben (betérő vendégek, turisták, baráti csoportok, akik nem mennének el a pincéhez). Második körben pedig azoknak is hasznos, akik kifejezetten a bor miatt érkeznek, de nem jutnak el minden pincéhez. Egyébként pedig mindegy kell legyen, hogyan történik az eladás – jusson el a somlói a fogyasztóhoz, ez a lényeg.

Évával is beszélgettem, hanganyag is készült, amit podcastben hallhattok majd. A legfontosabb talán az, hogy elhivatott, lelkes és szemmel láthatóan szereti, amit csinál, szőleje is van itt, ha nem is termelnek eladásra, tudja mivel jár a feladat.

A bolt ugyanakkor nem csak a gazdák, de somlói borvidék megítélésében is fontos, hiszen információs és hivatkozási pont is a hely, ráadásul olyan dologról van szó, ami több borvidékünkön hiányzik, ezért példamutatás is egyben.

Pattog a tűz a kandallóban, szombat este van és nem csak tőlünk tele a hely, van betérő kiránduló és előre jelentkezett csoport is. Sül a hal, illata a hegyoldalra kiszalad. Kerül mellé bor is, a legjobbakról jegyzetem is akad.

Spiegelberg Nászéjszakák Bora 2010

Kóstoltam hordóból tavaly júliusban, nagyot lépett előre. Illatában meleg gyümölcsösség (főleg fehér és sárga húsú, érett gyümölcsök). Szolidan minerális anyag elegáns florális aromákkal. A hordó a kortyhoz is csak hozzátesz, vastag, koncentrált, de nem szikár, élénk savait jó gyümölcsösség ellenpontozza. A textúra is puha tud maradni, megtartva a bazaltos ásványosságot. (fele olaszrizling, fele egyéb vegyes, pl. furmint, juhfark)

Somlói Vándor 2011

Vegyes ültetvényről származó bor: furmint, hárslevelű, rajnai rizling és ezerjó biztosan került bele. Citrusfélék, koktél-lime az illatban, hersegő fehér húsú gyümölcsösség. Közepesen koncentrált, érett anyag, az évjáratból is eredően meleg-puha karakterrel, visszafogott ásványossággal, közepest elérő hosszal. A fiatal borász, Kis Tamás első forgalomba kerülő évjáratával felkeltette a figyelmemet. Tisztaság, vegyes fajtahasználat, mikrotételek, nagyon eltalált címke és elérhető ár jellemzi.

Somlói Apátsági Pince Furmint 2010

Narancshéjas, kandírnarancsos illat, édes-tropikál felhangokkal, körtével. Vibráló savak, enyhe maradékcukor (utánanéztem: 5,3g) a nemzetközi jellegű iskolázást erősíti (nem véletlenül lett csúcsbor a Pannon Bormustrán az bizonyos). Lédús, érett körte vezeti az ízképet, az igen határozott savakat itt is sikerült megfogni. Mineralitás, hordó adta édesfűszerek csak a második hullámban. Izgalmas.

Spiegelberg István Olaszrizling 2009

Ez már nagyon köves-tűzköves, igazi somlói bazaltágyú. Viszkózus anyag fehér almával, keserűmandulával, fehér érzetű gyümölcsösséggel. Jó savgerinc, hosszú finis, évjárathatás.

Hollóvár Hárslevelű 2009

Brutálisan nehéz illat, tipikus Takács Lajos. Tele van szárított virággal, elgyújtott gyufával, lépesmézzel, petrolossággal. A korty is alig cseppfolyós, vaskos monstrum, borzasztóan koncentrált. Az illat jegyei mellett gyurmásságot és kenyérhéjat is találni benne, savai elég lágyak, teste nagy, lecsengése krémes-olajos érzetet hagy hosszan a szájban.

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2010

Kései tokajikra emlékeztető, túlérett barackos elemekben gazdag illat. Szájban már nincs meg a tokaji párhuzam, krémes textúrájú, hölgybarát bor, de viszonylag rapid sav támasztja. Nem nehézkes, sok gyümölcsösséget mutat és intenzív hordóhasználatot.

Inhauser “Vulkán” Juhfark 2007

Ős-somlóikat képzelek ilyennek: vegeta, konyhai fűszerek, zellerszár, fehérbors, gyógynövények. Izgalmas, komplex, férfias, zúgnak benne a kövek is, savai még mindig élénkek. Akár további évekig is lehet érlelni.

Kolonics Károly Olaszrizling 2010

Halvány aranyszínű, kifejezett illatú bor elegáns ásványossággal, pici wax és fehér körte, csonthéjasok. Szájban ott vannak az olajos magvak, csonthéjasok, némi fűszer, ánizs, keserűmandula. Metsző savnak nyoma sincs, komplex és a hossza is megvan. Jól fókuszált, arányos bor, életpályája legelején.

Somlói Apátsági Pince Hilla 2008

Érett, de nem mély arany szín, érett körte, szegfűszeg, menta van az illatában. Félédes, a köves-szikár háttérre szépen van felépítve a gyümölcsös fősodor. Jó szerkezetű bor, kedves és hosszú lecsengéssel.

A hétvége gyorsan eltelt, esett szó borokról, életről, a hegyről, barátságról, munkáról, közös jövőről. Ebben a közös jövőben Cartwright Éva és az ő boltja lesz az egyik kapocs. Somló a szívügyem: legkisebb borvidékünk, hatalmas borokkal, sok kicsi és nagy gonddal, ez utóbbiból most már egyel kevesebb van.

(Somló-fanoknak üzenem, hogy két beszámolóval fogom folytatni: Kolonics Károly 2012-es hordómintái lesznek terítéken és a Somlói Apátsági Pince feltehetően novemberben polcokra kerülő új, 2011-es évjáratának négy borát kóstolom majd egy Balogh Zoltán-interjú keretei között.)

Hozzászólások

 1. Fater mondta

  @ londonercsecse: Országszerte átlagosnál melegebb és napsütésben gazdagabb év, a Somló pedig kapott ősszel egy kis jeget is. Más savszerkezetű, mint a korábbi Spiegelberg olaszok, nekem egy kissé puhábbnak is tűnt a textúra.

 2. Fater mondta

  @ Szomjas Godeny:

  Kedves András!

  Előrebocsátom szeretem az írásaidat, követem RSS-ben a blogod.

  Ez a marketinges, pikírt megjegyzés – ami igazán rosszul esik – viszont válaszért kiált. Azt feltételezem, hogy ez csupán abból fakad, hogy információhiányod van Somlót illetően.

  Én nagyon szeretem ezt a parányi borvidéket, a borászokat, a borokat. Nem is rejtem véka alá, hogy igyekszem tolni a szekerüket, azaz megírom ami tetszik és ami nem, azt pedig a borászokkal vitatom meg.

  És pont ez az, ami miatt ez a “marketinggépezet” duma szíven talál. Nem akartam róla írni a cikkben, de úgy tűnik kiprovokáltad, talán mások is okulnak belőle.

  Talán nem tudod, de az elmúlt tíz-tizenöt évben kemény törésvonalak alakultak ki borászok, érdekcsoportok között a Somlón. Ezek a törésvonalak egyes pontokon már lövészárkokká mélyültek. Aki a bulváros csattanót várja, ne olvasson tovább, mert nem fogok neveket mondani, de az biztos, hogy ez a megnyitó olyan embereket ültetett egy asztalhoz, akik még egy teremben sem szívesen vannak a másikkal és olyanokat is, akik bizonyos kérdésekben ellenérdekeltek.

  Persze több volt a barát, a kolléga, az ismerős, de az, hogy Cartwright Évának mindenki igent mondott és félretette a csatabárdot, az egy hatalmas eredmény. Ha a cikk hangneme szerinted emiatt marketinges, akkor kérlek járj többet Somlón nyitott szemmel és nyitott füllel, biztosan másképp fogod látni (lehet pont úgy, ahogy én).

  Üdv, f473r

 3. Szomjas Godeny mondta

  Szia Szilárd!

  Semmi extrém információhiány, egyszerűen csak nagyon rosszul fogalmaztam, mint látom, kimaradt egy mondat. Elnézést érte.

  Én is szurkolok a bolt sikerének, Évának, és remélem idővel eltűnnek majd a lövészárkok is a Somlón. Talán egyszer víz is lesz majd.

  Pusztán mókás egybeesésnek éreztem, hogy miután egy Gault-Millau-s körkérdésben hosszan nyilatkozik BZoltán is, én meg épp a PR-szerepét próbálom meg érintőlegesen szaglászni a borok kóstolgatásában egy poszt erejéig,

  most itt egy új BZoltán interjú!
  Persze semmi összeesküvéselméletem nincs, csak viccesnek éreztem, hogy pont ez a téma jön velem szembe.

  Izgatottan várom a SAP új évjáratáról szóló leírásaidat, és remélem a GM-nél jobb interjút sikerül összehoznod.

  SzG

 4. Fater mondta

  No hard feelings! Elbeszéltünk egymás mellett – akkor tudod miről beszélek és miért érzékeny a téma.

  Ha az SAP-val kapcsolatban írtad: BZolival szoktunk beszélgetni és amikor felmerült, hogy megint megyek Somlóra és megint elkerüljük egymást úgy láttuk jónak, hogy küld mintákat.

  Utána jutott eszembe az interjú lehetősége, nincs összefüggés az exalkesz brigáddal – nem mellesleg az írás már készen is van, a borleírások is megvannak (ma még visszakóstolok, de kész az egész). A kesernye szó nincs benne, egyáltalán. :)

  A GM-eset azt hiszem nem olvastam még, de most kikeresem.

Minden vélemény számít!