• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Bock Ermitage 2004

2012-10-26 ● Kántor Endre

Egy deresedő hajú, de fitt öregúr – jutott eszembe, ahogy belekortyoltam. Azonnal érezhető, hogy ezt a bort most érdemes inni, később a lassú lejtmenet következik. Viszont igen jól tartja magát.

Éppen a csúcson van, egy, max. két évig még jó lesz, aztán csendesen leszállópályára kerül, azt pedig nem szabad megvárni. Minden bornak külön íve van a minőség-idő koordináta rendszerben, van, amelyik gyorsan ível föl, de csak rövid időt tölt a zeniten és zuhan is le. Aztán vannak a lassan érők, akik sok időt töltenek a platón, majd lecsorognak. Ez az utóbbiak közé tartozik, a pálya jelenlegi szakaszát már ecseteltem.

Szellőztetni minimum egy órát kötelező, akkor kezdenek szépen kinyílni az illatok. Elsősorban szekunder aromákat érezni, bőrösség, animalitás és befőttes, sűrű lekváros gyümölcsök vannak jelen. Cabernet franc és sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, portugieser és kékfrankos, 14 hónapot érlelve 30% barrikban. A fahordó és a fűszer diszkrét, a tannin és savak szépen állnak még. Nem tudom, hol lehet kapni, ifjabb verziói 2500 Ft körül mozognak, ami ár-érték arányban 4 csillag lenne ennél a bornál. Más évjáratoknál nyilván más a helyzet.

(Közben azon tűnődtem, hogy nevét honnan kapta? Remélem nem innen, mert az nem éppen adekvát.)

Címkék: 2004, 4 csillag, Bock, Ermitage, Villány

← A somlói kapocs Kolonics hordóminták →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!