• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kolonics hordóminták

2012-10-30 ● borravalo.hu

Karcsit nem kell bemutatni a borisszáknak, stabil és oszlopos tagja a somlói borásztársadalomnak. Sokaknak kiindulópont is, mivel jól megközelíthető helyen igényes és folyóvízzel is ellátott szállást üzemeltet.

Birtoka a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található, viszont több helyen vannak új telepítések, a fejlesztés folyamatos. Ami tavalyhoz képest azonnal szemet szúrt, hogy több új, nagyméretű hordó is helyet kapott a pincében. Ezek Kalla Miklós munkái, többnyire 1500 literesek.

Beavatatlan hordók, a dongákat lobogó vízben hajlítják és nem pörkölik. Merész kísérlet, de a mintákat kóstolva úgy tűnik, működik. A hordópark bővítése azért is indokolt, mert az új telepítések jövőre fognak termőre fordulni, kell a kapacitás növelése.

A Gazda szerint 2011 és 2012 hasonló évek voltak, az égető melegek miatt hamarabb készülnek el a borok, de gondot jelentő csapadékhiány nem volt. Nézzük a 2012-es hordómintákat.

Juhfark (Károlyfiak)

Sok zöldfűszer, puha textúra, vitális anyag sok vegetalitással, jól érthető és szinte már fogyasztható állapotban. Kis túlzással azt mondanám rá, hogy karácsonyra palackozható lesz.

Olaszrizling (IV. Béla)

Szikár csonthéjasok, szép savgerinc, klasszikus somlói minerál-olasz. Az új Kalla-hordó hatása semmilyen elemében nem zavaró.

Furmint (Nimród)

Obligát körtés illatokkal mutatkozik be, megfelelően hosszú és a lecsengést diós-mandulás zamatok uralják.

Hárslevelű (Magor)

Gyönyörű gyümölcsösség, ibolya, ásványok, hársméz. Barátságos, arányos korty. Jelen állapotában is nagyon szép, egyben ígéretes is.

Néhány 2011-es hordómintát is megkóstoltunk, ugyanis van, ami még ott pihen.

Olaszrizling (Bulcsú)

Feszes, tiszta, köves, jó értelemben vett „oldschool” rizling. Szárított barack, kövek, vegetalitás, csonthéjasok, hosszan rágható, bazaltos utóíz.

Olaszrizling (Lehel)

Egyenes ízképű, tiszta bor, kissé egyszerűbb az előzőnél, de az elegáns kövesség és a sok növényi aroma itt is jelen van.

Furmint (Álmos)

Krémes körte, puha, zamatgazdag, érett, jó savgerinccel és hosszú lecsengéssel. Kiegyensúlyozott, remek furmint.

Ahogy a honlap fogalmaz: „A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel.” Tipikus somlaik ezek, hosszú életpálya előtt. Nincsenek „túlsűrítve”, én inkább az elegáns-légies iskolához sorolom, mineralitásuk sem ír felül feltétlenül mindent. Ami 2011-ből már palackban van, az általában a „fogyasztható, de még bőven fektethető” kategóriába tartozik. Nem érdemes kihagyni a látogatást: be kell jelentkezni, rászánni pár órát a kóstolásra és nem utolsó sorban a beszélgetésre.

Címkék: 2011, 2012, Apátság-dűlő, furmint, hárslevelű, juhfark, Kolonics, olaszrizling, Somló

← Bock Ermitage 2004 SAP és 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!