Ábrahám Kerektölgyes 2012

Megbújt ez a bor a piacon, pedig nekem nagyon úgy tűnik, hogy megvan az egyik idei árérték bajnok – ráadásul egy olyan ültetvényről, ami nemrég kiégett.

Ábrahámék megint olyan borral leptek meg, amely az első kortynál belopta magát a szívembe. Nem tudom, ki emlékszik arra, amikor szomorúan számoltunk be arról, hogy kigyulladt (felgyújtották?) Ábrahámék két területét, az egyik a Kakasok, a másik a Kerektölgyes volt.

Na, hát ahogy neve is jelzi, ez a bor az utóbbiról származik, és óriási poén a pincétől a címkén található két, erre való utalás: az egyik az ollón látható lángocska, a másik a leírásban található “the burn legacy” szóvicc. A hagyaték pedig legalább olyan jó, mint a Bourne-filmek.

Ábrahám-Kerektölgyes-2012

Komoly koncentráció, már nyitáskor érezni, hogy tobzódik az érett gyümölcsökben. A színe is mélybe hajló citrom, arany reflexekkel. Illata körte és almabefőtt, jó szegfűszegesen, de érett trópusi gyümölcsök és keleti fűszerek is felütik fejüket. Szájban komoly test formálódik, a citrusos savakkal rendesen beindítja az ember nyáltermelését, itt is érett gyümölcsöket, citromot, narancsot fedezni fel. Sokáig kitart, hosszú a korty, kövekkel, érett gyümölcsökkel, fűszerekkel. Rétegzett, izgalmas, buja bor.

Nekem nagyon tetszett, egy pohárral szépen el tudtam üldögélni. Ill., egy pohárral üldögéltem volna, de kikövetelte a másodikat is. Mivel hatos pakkban 3500 Ft-ért már elérhető, ez nálam simán 4,5 csillagot jelent.

Minden vélemény számít!