• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kiégett szőlők

2012-03-25 ● Kántor Endre

Vendégírást közlünk szomorúan. Ismeretlen tettesek felgyújtották az erdőbényei Ábrahám pince két legértékesebb területét: a rátkai Kerektölgyes dűlőn és a mádi Kakasok dűlőn található szőlőket. Nem tudni, hogy gondatlanságról, vagy szándékos károkozásról van-e szó.

Egy ismerősünk ajánlotta figyelmünkbe a Facebookon található jegyzetet, Németh László népzenész tollából. A szöveget változatlan formában közöljük, vitaindító gyanánt.

Az Ábrahám Pince még nem eléggé ismert név a tokaji borvidék számos borászata között. Pedig lenne mért odafigyelni rájuk. Azok közé a magyar kézműves borászok közé tartoznak, akik a minőséget a mennyiség fölé és az értéket a haszon fölé helyezve gazdálkodnak a jelenlegi válságos időkben is.

Könyörtelenül szakszerű metszés, szigorú zöldmunka: a levelek és a fürtök ritkítása, gyomirtózás helyett fűkaszálás, minimális permetezés főleg rézzel és kénnel, erősen korlátozott (0,5-1 kg közötti) termés egy tőkén, jól megválasztott szüretidőpont, préselés nélkül kinyert must (színlé), acéltartályos reduktív és hagyományos hordós technológiák rafinált kombinálása, egyedülállóan szép furmintok…

– Így leírva egyszerűnek tűnik az algoritmus. „Ja csak ennyi? Akkor én is tudnék ilyen bort termelni?” – Tudnál, persze, ha benned is meglenne az a szívós kitartással párosult művészi intuitivitás, ami Péter Róbert barátomat alkalmassá tette arra, hogy párjával Ábrahám Enikővel együtt néhány év alatt megálmodják és létrehozzák mindazt amiért az Ábrahám Pincét szeretjük. És itt nem pusztán a borokról, a borkultúráról van szó, hanem mindarról, amilyen szerepet betölthet a bor az életünkben.

A közösségi lét, a kultúra, a dal, a zene. Ezek a dolgok teszik teljessé az Ábrahám Pince filozófiáját és varázsát. Így kerültem én is Erdőbényére, csángó zenét muzsikálni és így lett az Ábrahám Pince az Édes Málé lemezünk fő támogatója.

Bizony, sok-sok óra szőlészeti és borászati munka áll egy-egy pohár bor mögött. Ezt leginkább az elmúlt hosszúhétvégén tapasztaltam, amikor nem csak muzsikálni és mulatni, hanem dolgozni, „élménymetszeni” mentem Erdőbényére. Két délutánt töltöttünk a rátkai Kerektölgyes dűlőben a metszőollók kézfájdító csattogtatásával. Látszott is az eredmény: jó volt végignézni a megmetszett sorokon…:

A munka után még arra is volt idő, hogy meglátogassuk Mádon a Kakasok dűlőt, ahol a kedvencem a 2009-es dűlőszelektált Kakasok furmint alapanyaga termett…:

Vasárnap hazaértünk. Leteltek a metszős-borozós napok, véget ért ez a mi sajátos lelkigyakorlatunk.

Indult tovább a szokott és kedvelt mókuskerék: zenélés – munka – zenélés – munka – stb…

Aztán a mai reggelen a szokásos netes körutamon ezek a lesújtó képek fogadtak:

A Kerektölgyes dűlő holdbéli tájhoz vált hasonlóvá. Persze, az ilyen tűz sok mindent meghagy maga után, mivel csak átfut a területen ahogy az első képen látszik. De a második kép tanusága szerint azért jópár odaveszhetett a tőkék közül, mert a száraz szőlőkéreg könnyen lángra gyullad és jelentős hőt leadva sokáig ég… Robi szerint a Kerektölgyes dűlőben jó esetben 20%-os kárra, tőkepusztulásra lehet számítani. Vagyis az általunk firssen metszett tőkék egyötöde nem hajt ki, elpusztul. Évek, évtizedek munkája vész kárba. A Kakasok dűlő alsó részén hasonló a helyzet…

Persze a gyomirtó nélkül, gyepesítéssel-fűkaszálással művelt szőlők felé akadály nélkül terjedt a láng, a szőlőt körülvevő szinte érintetlen növénytakaró télvégi száraz állapotában igen gyúlékony. Talán nem véletlenül vezettek be 10 nappal az eset előtt országos tűzgyújtási tilalmat… Valaki mégis tüzet okozott. Lehet, hogy csak a saját szőlőjében akarta elégetni a lemetszett venyigéit, lehet, hogy csak eldobott egy csikket, lehet, hogy szándékosan gyújtott alá a „gazos” szőlőnek. – ez a végeredmény szempontjából teljesen mindegy… És innen idézném a gazdát:

„gondolkodjunk tovább normális öko felé mutató borokon? vagy fújjunk tele mindent gyomirtóval (a sivatag nem ég)? vagy szimplán lépjünk le ebből az országból?”

Ez tehát az A, a B és a C verzió…? Mért nincs realitása egy optimistább D verziónak? Miért nem lehet ebben az országban társadalmi összefogással megakadályozni az ilyen eseteket? Mibe tartana a nemzet legértékesebb kincsei közé tartozó történelmi Tokaji Borvidék ökológiai művelésű szőlőit megvédeni a tűztől ebben a néhány tűzveszélyesen száraz hétben minden tavasszal? Miért kell mindig az őstermelőnek, a kisvállalkozónak, a kézműves borásznak elszenvednie a legnagyobb kárt? Mást nem zavar egy ilyen eset?

Úgy gondolom, hogy a változáshoz cselekvés kell, a cselekvés alapja az elhatározás, az elhatározás forrása a belső motiváció, kellő motivációt pedig a megváltoztatandó helyzet ismerete kelthet.

Épp ezért írtam le ezt a pár sort. Mert hiszek benne, hogy sok kisember felháborodása és akarata is vezethez változáshoz. Én mint egy a sok közül felháborodtam, akarom is ezt a változást és jelen sorok megírásával tettem is érte.

Ha te is ezt szeretnéd, tégy te is valamit: oszd meg ezt a jegyzetet, hogy minél többekhez eljussanak ezek a gondolatok!

Tisztelettel!

Németh László

népzenész

Címkék: Ábrahám, Ábrahám Pince, ég, Erdőbénye, kiégett, Tokaj, tűz

← Gary Vee a falon A pezsgőínyenc gengszter →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!