Ákos Pince Soproni Merlot 2008

Ákos István, a “bázeli sörös ember” (aki nem érti nézzen utána!) Lukács Szabolcs sommelier vezetésével tartott egy bemutatót a szakmai közönségnek néhány napja.

4,2 hektárral kezdtek 2003-ban az “öreg” Weninger segített beindítani a termelést, a pince első évjárata a 2006-os volt. Ma már az ifjabb Franz is igazgatja a borok dolgát, saját hordókban, de Weningerék pincéjében érnek az Ákos-anyagok. A technológiát tekintve bio- és természetközpontú szemlélet jellemzi a birtokot.

A 2008-as merlot kifejezetten nincs nehézre hangolva, illata elsőre mézeskalács, menta, ánizs, piros bogyósok, vanília és brandy. Izgalmas. Van benne egy kis soproni hűvösség (“vagy csak úgy képzelem én” á la Kern András), aminek örülök. Nem akartam egy huszonharmadik típusmerlot-t inni.

A korty egy tiszta, könnyű-közepes testű bort mutat, hordós kerekséggel és sok gyümölccsel. Az illatban tapasztalt egzotikus fűszeresség itt-ott bevillan. Nem komolykodik, a hossza sem végtelen, de a finist nem uralja el semmi, csak a gyümölcsaromák és a hordónak tulajdonított fűszerek. Moderált a tannin és az alkohol, savai még mindig szépen támasztanak alájuk.

Megvan benne a soproniak kifinomult erénye és nem is akar másnak tűnni. Valahol 3000 Ft környékén kapható korrekt tétel, ár-érték arányra három és fél csillag.

Minden vélemény számít!