• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tescós borok III.

2012-10-08 ● borravalo.hu

Ezúttal két shiraz került asztalunkra a hiperből. Ezeket is MW-k szelektálták, ezek is ezer forint alatt kaphatók, ezek sem kápráztattak el minket.

A múltkori kalandok legfeljebb fél sikernek tekinthetők, mármint a Tescóban kapható (külföldi, ezer forint alatt elérhető) borok tekintetében. Hiszen a kezdeti jó tapasztalatok gyorsan kudarcba csaptak át. De nem csüggedtünk, tovább szemléztük a brit hiperben elérhető olcsó borokat, most éppen két shiraz került a kosarunkba, majd az asztalunkra.

Simply Shiraz Reserve (Tesco, 698 Ft)

?Wine of South Eastern Australia?, hirdeti az évjárat-megjelölés nélküli két részes, vidám címke. Csavarzár, figyelemfelkeltő narancssárga tetővel: ?igyál meg mihamarabb?, nem érlelésre vagyok. A bor még a közepesnél is halványabb rubin színű, illatában csipkebogyó és málnahab, kissé plasztik-jellegű, enyhe alkoholtöbbletet is érezni, bár a deklarált alkohol csak 13%. Íze is egyszerű, elég művi édesfűszeresség és ugyanaz a műanyagos csipkebogyóhab-málnazselé vonal. A korty eleje kicsit üres, a végére érkezik egy pici tannin, hossza nem nagyon van. Alkoholos kesernye viszont nincs és hordó (chips, donga) erőteljesebb használatára utaló jeleket sem vélek felfedezni. A lecsengése egy fura, savanyú, adsztringens érzetbe fut bele. Fajtajellege nem igen van: egyszerű bor, mondjuk a ?vibrant red currant?-ot én nem írtam volna rá, mert legfeljebb a savnöveléstől vibrant, a red currant meg az első és egyetlen jegy, ami meg jól felismerhető felirat nélkül is. Azt meg, hogy mitől reserve, inkább nem firtatom. Azt kell mondjam, ennyi pénzért nem ihatatlan, ár-érték aránya szűk három csillag. Mielőtt valaki felhördülne, ezer forint felett már csak kettő lenne.

Blaxland Estate Shiraz 2011 (Tesco, 980 Ft)

Ez is South Eastern Australia, a címke viszont egy drágább bort akar sejtetni: aranyozott szövegrészek, mívesség (fekete-arany csavarzár a tetején, hogy nagyon azért ne tévedjünk el). Illata a Simply-nél is sokkal ribiszkésebb, műanyag érzetű piros bogyós gyümölcsökkel. Akkor estem le majdnem a székről, amikor a magyarázatot elolvastam a hátoldalon: flavours of blackberries and a hint of spice are complemented by ripe tannins and subtle american oak. Azon hezitálok, hogy melyik szó igaz a mondatban… talán a ?flavours?, a többi nem. Szájban is ez az őrült vidám ribizlihab megy, savat, tannint szinte abszolút nem érzek, az american oak valami tréfa lehet (csak én nem értem), de ez olyat maximum képről látott, ha van benne valami, az esetleg aroma. A test szinte már könnyű, kis maradékcukor is nyalóssá akarja tenni. A lecsengésben azért egy pici tannin mutatja magát, meg kesernye is, de ez is 13% (elvileg) és ugyanaz a furcsa savanya keretezi, mint a Simply-t, de ebből kevésbé szívesen innék újra. Kettő csillag, nem több.

Nem vagyunk lenyűgözve.

Címkék: 1000 Ft, 2 csillag, 2011, 3 csillag, árérték, Ausztrália, Blaxland Estate, Simply Shiraz, Tesco

← Tringa Diablo 2008 Ákos Pince Soproni Merlot 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!