• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ákos Pince Soproni Merlot 2008

2012-10-10 ● borravalo.hu

Ákos István, a „bázeli sörös ember” (aki nem érti nézzen utána!) Lukács Szabolcs sommelier vezetésével tartott egy bemutatót a szakmai közönségnek néhány napja.

4,2 hektárral kezdtek 2003-ban az „öreg” Weninger segített beindítani a termelést, a pince első évjárata a 2006-os volt. Ma már az ifjabb Franz is igazgatja a borok dolgát, saját hordókban, de Weningerék pincéjében érnek az Ákos-anyagok. A technológiát tekintve bio- és természetközpontú szemlélet jellemzi a birtokot.

A 2008-as merlot kifejezetten nincs nehézre hangolva, illata elsőre mézeskalács, menta, ánizs, piros bogyósok, vanília és brandy. Izgalmas. Van benne egy kis soproni hűvösség („vagy csak úgy képzelem én” á la Kern András), aminek örülök. Nem akartam egy huszonharmadik típusmerlot-t inni.

A korty egy tiszta, könnyű-közepes testű bort mutat, hordós kerekséggel és sok gyümölccsel. Az illatban tapasztalt egzotikus fűszeresség itt-ott bevillan. Nem komolykodik, a hossza sem végtelen, de a finist nem uralja el semmi, csak a gyümölcsaromák és a hordónak tulajdonított fűszerek. Moderált a tannin és az alkohol, savai még mindig szépen támasztanak alájuk.

Megvan benne a soproniak kifinomult erénye és nem is akar másnak tűnni. Valahol 3000 Ft környékén kapható korrekt tétel, ár-érték arányra három és fél csillag.

Címkék: 2008, 3.5 csillag, Ákos, Ákos István, merlot, Sopron

← Tescós borok III. SAP furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!