Alexander Laible Alte Reben Riesling 2011

Ritkán futok bele ilyen jó német rizlingbe, sajnos kevésszer jön velem szembe egy ilyen, még kevesebbet járok a Rajna mentén. Pedig megéri keresni, főleg, ha ilyenbe botlunk.

Az Alexander Laible öreg tőkék rizlingjével Schwäbisch Hallban találkoztam, ebben a kis középkori kincsekben bővelkedő kisvárosban. A városka maga is megér egy napot, a történelmi óvárosáért és azokért olyan italméréseiért, melyekben a közeli borászatok és sörfőzdék kínálata sorakozik egymás mellett.

Ez a rajnai Badenből származik, a 13 német borvidék közül a legdélebbiből, a Rajna mentén a másik oldalon már Alsace van. A pohárban zöldes reflexeket mutat, a maradék szénsav látszik és érződik is. Ez elég friss jelleget kölcsönöz neki. Illata rendkívül komplex, vegetális jegyek, némi ásványosság, egy leheletnyi petrolos felhang és rengeteg érett gyümölcs, őszibarack, alma es citrusok. Szájban nagyon harmonikus, a sav és test médium pluszos, a 13%-os alkohol mintha 11% lenne, érett trópusi gyümölcsök, ananász és narancs érvényesül. Némi maradék cukor is lehet, érzetre mindenesetre ott van, az elég hosszan tartó lecsengés fanyar citrusos, grapefruitos vonalon mozog. 3000 Ft körüli árával eléri a 4 csillagot.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!