Apa és fia

Nyári borvadászaton véletlenül botlottam bele ebbe a két palackba, rögtönöztem is egy kis összehasonlító tesztet, ha már apa és fia borába sikerült belebotlani. Árértékben nagyon jó, izgalmas borokat találtam, kézzelfogható különbségekkel és azonosságokkal.

Nemrég számoltam be arról a kóstolóról, mely az idei Vinitaly egyik nagy durranása volt, és ahol apák és gyermekeik mutatták be egyszerre azt, hogyan zajlik a generációváltás a nagy olasz pincészetekben, ill., mennyire gondolkodnak másként a fiatalok, mint szüléjük.

Egy spontán jött ötlettől vezérelve, mely hiperbéli bevásárlásom alkalmával fogalmazódott meg bennem, midőn a polcon véletlenül egymás mellett találtam a két palackot, ennek hazai verzióját mutatom be. Na jó, mégsem volt annyira véletlen, hisz, ha jól értesültem, az Auchan újrarendezett borrészlege fajtánként fogja felvonultatni a borokat (!) – nem kis zavart keltve majd ezzel a vásárló közönségben.

Mindenesetre, az ötlet onnan is indult, hogy a hétvégi kánikulára kerestem olyan palackokat, melyeket jó szívvel tudnék ajánlani. Friss, jó savú és zamatos, alapvetően könnyedebb borokat kerestem, azért mégis némi beltartalommal, lehetőleg olcsón és csavarzárral. SavBlanc vadászaton voltam.

Hilltop Sauvignon Blanc 2011

Kamocsay Ákosról régen tudom, hogy nagyon jó árérték arányban nyújt minőséget. A pincészet irsaija és királyleánykája sok nyári buliba, kerti partira kísért el, mindig sikerrel. A polcon azonnal feltűnt az új design, címke és a csavarzár, mely üdvözlendő. Ahogy a címke design is, modernebb, befogadhatóbb és tisztább lett. Nem is beszélve az árról, mely 850-900 Ft között azért elég komolyan arra bíztat, hogy beemelje az ember a kosárba.

A tekerintés után közepesen intenzív illatot kapunk, tipikus sauvignon blanc jelleggel, azaz a frissen vágott fű keveredik bodzával és friss fehérhúsú gyümölcsökkel, alapvetően barackkal. Szájban szép, harmonikus érzetet, egyensúlyt kapunk, az alkohol diszkréten 12,5%-on, a savak nem túlzóak. A zamat követi az illatot, kiegészül némi lime-os, citromhéjas és egreses vonallal. Lecsengése is van, tehát semmiképpen nem rövid. Mindennel együtt, óriási slágere lehet a nyárnak, jól behűtve, fröccsnek is, könnyedebb étkek mellé. Populárisra, sokaknak tetszőre hangolt bor, majdnem biztos, hogy nem lehet vele tévedni, ha buliba visszük.

Maurus Sauvignon Blanc 2009

A Hilltop mellett a polcon ez a palack állt, az italosnak valószínűleg fogalma sem volt róla, hogy ifj. Kamocsay Ákos palackja az apjáé mellé került. Érdekes, hogy pont Veronában, a borszemlét „kipihenendő” kóstoltam ezt a bort egy rögtönzött kis szállodai szoba-buli keretein belül, ifj. Kamocsay Ákos jóvoltából. Akkor is ízlett. Most, 1400-1500 Ft között is azt gondolom, hogy nagyon jó vétel, annak ellenére, hogy óva intek mindenki attól, hogy a fent található vonalat keresse benne. Ez nem AZ a tipikus, divatos sauvignon blanc. Sőt, egyáltalán nem tipikus. Ha a fenti tételt populárisnak neveztem, erről inkább a sztendertől, megszokottól való eltérés, útkeresés, kísérletezés jut eszembe.

Mindenképpen megosztó bor tehát. Csavarzáras ez is, annak ellenére, hogy 4 hónapos seprőn tartással készült. Illata intenzív, érett és édes déli gyümölcsök – leginkább mangó – és édesfűszerek keverednek reszelt almával. Az alkohol kicsit tekeri az orrot, a 14%-ot némileg túlzónak érzem. Viszont legalább van hozzá test, ha nem is túl nagy, ropogós savak, és ásványosság szájban. Lecsengése közepesen hosszú, a végén az egzotikus gyümölcsök zárják a sort.

Két sauvignon blanc, két borvidék (Neszmély és Mór), két stílus, két filozófia. Egy azonban közös: tiszta, szép borok, odafigyeléssel elkészítve, nagyon jó áron. Érdemes őket kipróbálni.

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    ma megvettem a Hilltop savblancot akcióban 600-ért. ez így ebben a formában szerintem is best buy, csak zavar az utóízben megmaradó kesernye.

Minden vélemény számít!