Aspall Dry Premier Cru Suffolk Cyder

A suffolki almaföldek javáról érkezett ez a vérbeli angol cider, lédús almával, virágokkal és egy kis élesztővel.

Meglehet, a hírös suffolki almások valóban a gyümölcs premier cru területeinek számítanak, méltán büszkék is rá a suffolkiak, már közel három évszázada készítenek belőle cidert is, az Aspall címere alatt. A Debenhamban található családi pince 1728 óta üzemel, akkor a birtok tulajdonos Aspall Hall-i Chevallier-k számára erjesztettek, ma az egyre szomjasabb piacnak. Örülnek is a cider reneszánszának, tavaly az árbevétel 11%-al, az export 30%-al bővült a családi cégnél.

A cider mellett bio szűretlen almalevet és almaecetet is készítenek, ciderből meg ötféle (Aspall Draught, Aspall Organic, Aspall Dry Premier Cru, Aspall Perronelle’s Blush, Aspall Hot Spiced) szerepel a szortimentben. Nekünk most a cambridge-i kapcsolatnak hála a Premier Cru jutott. A szokásosnál kicsit erősebb, 7%-os cider azoknak való, akik inkább a franciás vonalat szeretik, de szükségük van a briteknél megszokott pezsgésre. Azaz, szénsavasabb a franciánál, de borosabb a populáris angolnál, ha szabad ilyen banálisan fogalmazni.

Illata erőteljes, érett és friss almás, virágos, kicsit parfümös, némi élesztős felhanggal. Íze is intenzív, a “dry” minősítés itt kb. úgy értendő, mint a pezsgőknél, maradék cukrot tekintve borban ez a félszáraz kategória lenne. Ízében is lédús alma, némi citrusosság, egy kis reszelt almás vonal. Nagyon ízletes, itatja magát, nagyon el tudom képzelni egy napos őszi teraszon. 4 csillag.

Minden vélemény számít!