• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Possman Frankfurter Apfelwein

2013-06-14 ● Kántor Endre

Az oly divatos ciderkultúrában úszók gyakran megfeledkeznek arról, hogy az almabor története nem új keletű, épp az a csoda, hogy a magyar adottságokkal (pl. Szatmár) nálunk nem robbant be jobban a dolog.

A németeknél, pl. Frankfurt környékén is azonban nagy hagyományai vannak az almabornak, híres almatermelő környék ez, az óvárosi rész pedig az almabor hazájának szíve, a kereskedők már a középkorban itt árulták portékájukat.

Aki almabort iszik, az karcsú lesz, szép és okos ? tartja a frankfurti mondás, mely németül sokkal jobban alliterál: Apfelwein macht schön, schlank und schlau. Az apfelwein (itteni tájszólással ejtsd apfölvojn) olcsóbb a sörnél, mert nincs rajta jövedéki adó, az alapanyag tradicionális kistermelőktől jön ugyanis, akiket az állam így támogat. Itt ez a mindennapi ital, alkoholtartalmában a sörrel egyezik meg.

A Possman Frankfurter Apfelwein az egyik legelterjedtebb, mondhatni kommersz almabor, talán a Strongbow-val lehetne egy napon említeni. Könnyed nyári ital, illatra leginkább a klasszik debrői hárslevelű világát idézi, némi reszeltalmás beütéssel. Ízre a populáris angol cideres vonalon mozog, hozzáadott szénsavval, citrikus fanyarsággal. Egy alkoholos Almdudler, semmi több. Árérték arányát tekintve 2.5 csillag.

Címkék: 2.5 csillag, almabor, Cider, Frankfurt, Possmann

← Almalé felnőtteknek Aspall Dry Premier Cru Suffolk Cyder →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!