• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Aspall Dry Premier Cru Suffolk Cyder

2013-10-16 ● Kántor Endre

A suffolki almaföldek javáról érkezett ez a vérbeli angol cider, lédús almával, virágokkal és egy kis élesztővel.

Meglehet, a hírös suffolki almások valóban a gyümölcs premier cru területeinek számítanak, méltán büszkék is rá a suffolkiak, már közel három évszázada készítenek belőle cidert is, az Aspall címere alatt. A Debenhamban található családi pince 1728 óta üzemel, akkor a birtok tulajdonos Aspall Hall-i Chevallier-k számára erjesztettek, ma az egyre szomjasabb piacnak. Örülnek is a cider reneszánszának, tavaly az árbevétel 11%-al, az export 30%-al bővült a családi cégnél.

A cider mellett bio szűretlen almalevet és almaecetet is készítenek, ciderből meg ötféle (Aspall Draught, Aspall Organic, Aspall Dry Premier Cru, Aspall Perronelle’s Blush, Aspall Hot Spiced) szerepel a szortimentben. Nekünk most a cambridge-i kapcsolatnak hála a Premier Cru jutott. A szokásosnál kicsit erősebb, 7%-os cider azoknak való, akik inkább a franciás vonalat szeretik, de szükségük van a briteknél megszokott pezsgésre. Azaz, szénsavasabb a franciánál, de borosabb a populáris angolnál, ha szabad ilyen banálisan fogalmazni.

Illata erőteljes, érett és friss almás, virágos, kicsit parfümös, némi élesztős felhanggal. Íze is intenzív, a „dry” minősítés itt kb. úgy értendő, mint a pezsgőknél, maradék cukrot tekintve borban ez a félszáraz kategória lenne. Ízében is lédús alma, némi citrusosság, egy kis reszelt almás vonal. Nagyon ízletes, itatja magát, nagyon el tudom képzelni egy napos őszi teraszon. 4 csillag.

Címkék: 4 csillag, alma, almabor, angol, Aspall, brit, Cider, Suffolk

← Possman Frankfurter Apfelwein A borász, aki bevállalta →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!