Átkeresztelnék az olaszrizlinget

Új nevet adna az olaszrizlingnek a Badacsonyi Kör: az érdekcsoport borászai úgy látják, hogy a név félreérthető és félrevezető. Logót és védjegyet is kapna a fajta.

Tavaly azzal alakult meg a Badacsonyi Kör, hogy elkészítették az első, ismert pincészetek által közösen szüretelt borvidéki bort. Idén Olaszrizlinggel folytatjuk – áll a csoport közleményében. Hazánk legelterjedtebb szőlőfajtával az utóbbi húsz évben is méltatlanul bánt a bormarketing és csupán a legutóbbi időben jelentkezett pozitív fordulat. Ennek a megváltozott trendnek szeretne a Kör új perspektívát nyitni egy nemzetközi fajtaverseny megrendezésével 2014-ben, a fajta másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve.

A Badacsonyi Kör szerint az “olasz” név közismerten félrevezető, főleg a külpiacokon, ezért kezdeményezik egy új nevet bevezető fajtavédjegy és logó kiválasztását a fajta legjelesebb képviselőiből álló zsűri által. A pályázat eredményeként a legjobb logót is kiválasztanák, az első fajtaverseny alkalmával. Ugyanez a grémium hagyhatná jóvá a jövőben, hogy mely Olaszrizlingek használhatnák az új minőségi fajtavédjegyet – a Badacsonyi Kör közleménye szerint.

Minden vélemény számít!