• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A borivók nem tudják, mennyit isznak

2013-10-04 ● Kántor Endre

Egy új kutatás azt vizsgálta, milyen külső körülmények befolyásolják az elfogyasztott ital mennyiségét. Megállapították: a borivók általában nincsenek tisztában azzal, mennyit is isznak.

Az amerikai Iowa State és a Cornell Egyetem közös kutatásában egyetemi hallgatónak hetente el kellett fogyasztania legalább egy pohár bort, ill. más alkoholos italt különböző körülmények között. A kutatók azt vizsgálták, hogy a körülményeknek milyen hatása van az elfogyasztott bormennyiségre ? írta a USA Today.

Érdekes dolgok derültek ki. Például az, hogy szélesebb kelyhű pohárba 12%-kal többet töltünk, mint keskenybe. 12%-al többet töltünk akkor is, ha kézben tartja valaki a poharat, mint amikor az asztalon van. Számít a bor színe is: fehérből 10%-kal többet töltöttek az alanyok, mint vörösből. A szín kontraszt nem csak a boroknál, de koktéloknál is számít: ha nem üt el az ital színe a pohártól, akkor itt is túltöltés esete forog fenn.

A kutatás azt is megállapította, hogy aki rendszeresen fogyaszt bort, általában nincs tisztában vele, hogy mennyit iszik. Ezzel az utolsó állítással könnyen vitára tudunk szállni: pontosan tudjuk, könnyű felmérni, amikor a szelektívbe visszük a palackokat?

Címkék: borfogyasztás, felmérés, fogyasztás, kutatás, mennyiség

← Átkeresztelnék az olaszrizlinget Az orosz piacnak mutatkoztak be a szekszárdiak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!