Az Edegger-időgép

Baráti hangulatú, belistázós kóstolóra voltam hivatalos a Dolce Vita Bor & Delikátba. Ez a pici üzlet (leánykori nevén Budai Borszalon) elég régóta szolgálja ki izgalmas választékkal az újbudai közönséget a Feneketlen-tó mögött.

A szűk két évvel ezelőtti megújuláskor a bolt egy klassz arculatot kapott, valamint erősen nyitott gasztro irányba is. De miről is szól egy ilyen belistázós kóstoló? Szegény borírók és boltosok minduntalan kapják a mintákat a borászoktól, akik vagy a bolt polcaira, vagy az újság hasábjaira szeretnének felkerülni.

Persze nem minden arany, ami fénylik, néha hiányzik a technológiai tisztaság, néha az izgalom, párszor az idejétmúlt design az, ami akadályozza a megismerést. Na meg persze az ár, azt valóban nehéz belőni termelői szemmel, de mi hozott anyagból dolgozunk, meg kell vele barátkozni.

Az-Edegger-időgép

Tizenpár bort kóstoltunk vegyesen az est folyamán, egy pince – a Domaine Edegger – azonban öt bort is beküldött, gondoltam ezeket a leírásokat közkinccsé teszem. A pince egy osztrák család kezében van, 2000-ben léptek piacra, tíz hektáron gazdálkodnak Badacsonyban és környékén, az ültetvények háromnegyede fehér szőlő.

Domaine Edegger Kápolna 2011

Reduktív szürkebarát, csavarzár alá rejtve. A felütés jódos ásványosság, némi fűszer. Szájban vékonyka, ahhoz képest alkoholos és többünknek úgy tűnt, hogy leszállóágban van, kezdődő oxidáció ütötte fel a fejét. 74-76 pont.

Domaine Edegger Jakob 2012

Ez egy tiszta chardonnay, az illata hozza a fajtát és a hegyet is, almás-vajas-köves. Aztán szájban sajnos elvérzett, nagyon krémes és szinte teljesen savmentes, a tizennégyfeles alkohol pedig csak ront az összképen. Ez egy iskolázási hiba lehet, pontozni nem tudtam.

Domaine Edegger Premier 2011

Olaszrizling, rajnai és savblanc házasítása, reduktív tétel. Az illat klassz, petrolos-kamillás, szárított virággal, de sajnos itt is felüti a fejét az oxi.  Szájban vastagabb a vártnál, gyümölcsös, rajnai dominanciával. Szépen öregszik, de lendületesebb savakkal többre vinné. Egy kis off-dry érzet is van. 80-82 pont.

Domaine Edegger Rozé 2011

Nem tudom milyen okból küldtek egy öreg rozét, nagyon remélem, hogy véletlenül. Sajnos halott, oxos, reszelt almás, kenyérhéjas, a pont elmarad, mindenkinek jobb így.

Domaine Edegger Pinot Noir 2011

Gránátos színű, illatában enyhe túlérést mutató bor (eper és szamóca, dzsemesség, bakelit, gumi). A korty grillázsos, sós egyszerre. Testes és tartalmas bor, de a savgerinc itt is lehetne fickósabb. Meg kell inni, szebb már nem lesz. 83-85 pont.

Domaine Edegger Georg 2009

Cabsav és merlot házasítása, már írtam róla itt. Fűszeres, teafüves, csipkebogyós illatú, kissé túl a csúcson ez is. Szájban szilva, kissé nyers tannin és csemegepaprika. A savak ezt még szépen tartják, a test is oké. 82-84 pont.

Lehet, hogy a többi tételnél kellett volna bőszebben jegyzeteljek, de ez adta magát. Persze senkit nem akarok eltántorítani, de nekem most úgy tűnik, vagy útkeresésben van a pince, vagy rossz felé haladnak. Pengébb, tiszta és reduktív fehéreket, szintén inkább savra hangolt vöröseket készítenék, ha az enyém lenne a terület. Vagy csak kifogtunk egy gyökérnapot, esetleg ezek már az elhalt évjáratok voltak (akkor miért küldték?). A hasábokra kerülés megvolt, a polcra kerülés viszont így erősen kérdéses.

Minden vélemény számít!