Beaujolais …2014

Miért vásároltam tavalyi bozsolét, amikor már napok (!) óta itt az új évjárat? Három oka volt. Ja nem, négy…

Egy: a neten fellelhető információ szerint a gamay, melyből a bor készül, remekül érezte magát 2014-ben. Azt is írták, az elmúlt évtized legjobb bozsolés évjárata volt.

Kettő: a széndioxidos macerációval készült borok eltarthatóságáról sokféle mendemonda terjeng.
Nem érlelhető, ez nyilvánvaló. De vajon fogyasztható marad a következő évjárat beköszöntéig?

Három: az Auchan 500 Ft-ra árazta le őket egységesen. A borosztályon hozzáértő ember dolgozik, mondatja velem optimista énem, az újak beköszönte előtt ki kell szórni, ami van.

Ja igen, és a negyedik ok. Mert a legfontosabb, hogy ezt Neked is elmesélhessem, kedves Olvasó.

Beaujolais... 2014 - borravalo.hu

Nyolc fokos hotelerkélyen lassan hűtve, már a hotelszobában bontás után azonnal, bontás után két órával és másnap kóstoltam rá a borokra. A legpuccosabb címkével ellátott palackot hagytam utoljára, a sorrend ezzel pedig totális tévedés volt.

Pierre Chanau Beaujolais 2014

A Chanau anagramma, az Auchan saját márkás termékéről van szó. Kvázi Tesco Finest, a világ minden részéről válogatnak (ebben a körben vettem Chanau Hermitage-t, Alsace Riesling-et is, kíváncsi vagyok, milyen a felvásárlóbrigádjuk, de azokról később). Kissé matt és lakkos illat, mint egy több napot szellőzött alap kékfrankos: nagyon meggyes, kicsit tompa savú, de szájban vidám gyümölcsösség és még érezhető frissesség fogad. Tannin zérő, test közepesnél kisebb, ahogy a lecsengés is. 77-79 pont. Épp csak iható, ötszázért vállalható.

J. Moureau Beaujolais Villages 2014

Zárt illat itt is, pici hígítós-acetonos felhang. Aztán túlérett cseresznye. A korty vastagabb és hosszabb is, de a közepest csak alulról karcolja. Kék gyümölcsössége végig megmarad, de se sava, se tanninja nem maradt. A fogyaszthatóság alsó határa. 73-75 pont.

Domaine du Perchoir Beaujolais 2014

Elsőre azt hittem dugós (mindhárom bor parafa, illetve műanyag dugó alatt volt). Aztán nem. Dohos, penészes gombás, bizonytalan és csipős illat. Lefolyó.

A tanulság: csak az extrém sportok kedvelőinek, vagy (remélem kevesen vannak ilyenek) aki nem szán 500-nál többet egy borra, mert az Auchan saját márkása üti ezt az árkategóriát. Egyébként pedig
ebből is csak a frisset, de még inkább friss oportót és rozét, ha már muszáj.

Minden vélemény számít!