• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Beaujolais …2014

2015-11-26 ● borravalo.hu

Miért vásároltam tavalyi bozsolét, amikor már napok (!) óta itt az új évjárat? Három oka volt. Ja nem, négy…

Egy: a neten fellelhető információ szerint a gamay, melyből a bor készül, remekül érezte magát 2014-ben. Azt is írták, az elmúlt évtized legjobb bozsolés évjárata volt.

Kettő: a széndioxidos macerációval készült borok eltarthatóságáról sokféle mendemonda terjeng.
Nem érlelhető, ez nyilvánvaló. De vajon fogyasztható marad a következő évjárat beköszöntéig?

Három: az Auchan 500 Ft-ra árazta le őket egységesen. A borosztályon hozzáértő ember dolgozik, mondatja velem optimista énem, az újak beköszönte előtt ki kell szórni, ami van.

Ja igen, és a negyedik ok. Mert a legfontosabb, hogy ezt Neked is elmesélhessem, kedves Olvasó.

Beaujolais... 2014 - borravalo.hu

Nyolc fokos hotelerkélyen lassan hűtve, már a hotelszobában bontás után azonnal, bontás után két órával és másnap kóstoltam rá a borokra. A legpuccosabb címkével ellátott palackot hagytam utoljára, a sorrend ezzel pedig totális tévedés volt.

Pierre Chanau Beaujolais 2014

A Chanau anagramma, az Auchan saját márkás termékéről van szó. Kvázi Tesco Finest, a világ minden részéről válogatnak (ebben a körben vettem Chanau Hermitage-t, Alsace Riesling-et is, kíváncsi vagyok, milyen a felvásárlóbrigádjuk, de azokról később). Kissé matt és lakkos illat, mint egy több napot szellőzött alap kékfrankos: nagyon meggyes, kicsit tompa savú, de szájban vidám gyümölcsösség és még érezhető frissesség fogad. Tannin zérő, test közepesnél kisebb, ahogy a lecsengés is. 77-79 pont. Épp csak iható, ötszázért vállalható.

J. Moureau Beaujolais Villages 2014

Zárt illat itt is, pici hígítós-acetonos felhang. Aztán túlérett cseresznye. A korty vastagabb és hosszabb is, de a közepest csak alulról karcolja. Kék gyümölcsössége végig megmarad, de se sava, se tanninja nem maradt. A fogyaszthatóság alsó határa. 73-75 pont.

Domaine du Perchoir Beaujolais 2014

Elsőre azt hittem dugós (mindhárom bor parafa, illetve műanyag dugó alatt volt). Aztán nem. Dohos, penészes gombás, bizonytalan és csipős illat. Lefolyó.

A tanulság: csak az extrém sportok kedvelőinek, vagy (remélem kevesen vannak ilyenek) aki nem szán 500-nál többet egy borra, mert az Auchan saját márkása üti ezt az árkategóriát. Egyébként pedig
ebből is csak a frisset, de még inkább friss oportót és rozét, ha már muszáj.

Címkék: 2014, auchan, Beaujolais, széndioxidos maceráció

← Strekov 1075 ? Mikor újra rácsodálkozom a borra Egy Pannonhalmi sor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!