Beaujolais elhatárolódott a bemutatós bortól

Egy beaujolais-i kistermelő az igencsak vitatott francia kézmozdulattal reklámozta borát. A címkén egy francia kistermelő mutatja be a quenelle-t, melynek egyre inkább van szélsőjobboldali kötődése. A borvidék elhatárolódott a termelőtől, a francia kézmozdulatból politikai botrány dagad.

A Beaujolais Quenelle címkéjén egy patrióta francia borász látható, beretben, amint épp a hírhedté vált quenelle-t mutatja be. Míg a mozdulat maga félig-meddig ártatlanul indult, amolyan francia változataként az amerikai középső ujjnak, vagy a brit villásujjnak, addig mostanra elég sok antiszemita és szélsőjobboldali tartalmat szedett magára. Sokan azonban az ilyen konotációkat vitatják, és azt állítják, hogy a mozdulat csupán a rendszerellenesség jele, nincs szélsőjobb tartalma.

A kézmozdulatot egy bizonyos Dieudonné M’bala M’bala nevű, mára politikai aktivistává vált francia humorista mutatta be először egy francia szekularizmusról szóló szkeccsben, azóta azonban virálisan terjedt. Többek között egy android app is készült rá, melyben a felhasználóknak le kellett fotózniuk magukat különböző helyszíneken, ahol a quenelle-t mutatják be. A legnagyobb hírverést quenelle ügyben azonban Nicolas Anelka francia idegenlégiós kapta, amikor a Premier League-ben gólszerzést követően bemutatott egyet. A dologból politikai botrány lett. A focista egyébként tagadja, hogy antiszemita lenne, és hogy a kézmozdulat erre utalna, miután az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalosan is megvádolta decemberi gólöröme miatt.

A bort készítő kistermelő, Jean-Paul Decourd a Decanternek nyilatkozva elmondta, hogy neki fogalma sincs a quenelle antiszemita jelentéséről, pusztán humorosan szerette volna kifejezni nemtetszését a francia uralkodó osztállyal szemben.

A bemutatós bozsolé 40 eurós áron került a polcokra. További találgatásokra ad okot, hogy a bort áruló kereskedőház, a Sanguisterrea tulajdonos cége ugyanott van bejegyezve, ahol egy poltikai csoport, az Egalite & Reconciliation irodája is van. A csoport saját magát nemzeti identitásúnak, baloldali munkásosztállyal szimpatizálónak és jobboldali erényűnek írja le, de többen is a szélsőjobbal hozzák összefüggésbe.

A Beaujolais borvidék elhatárolódott a termelőtől, és közleményükben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a quenelle tudatlanságból a címkére kerülhetett. Közben ezen a héten a kézmozdulatot jegyző Dieudonné M’bala M’balát kitiltották az Egyesült Királyságból.

Minden vélemény számít!