Bényére mentem…

A hétvégére dübörögve visszatér az igazi nyár, a harmincasokban lesz a hőmérő higanyszála, kell ilyenkor az embernek némi hűs. Ezt szerény tapasztalataim szerint három dologgal lehet leginkább megoldani. Ebből kettőt megtalálok Erdőbényén, plusz vegyük hozzá azt a rengeteg programot, amivel idén készültek a Bor, mámor… Bénye rendezői. Én mentem is.

Egy csobbanás a jó hideg Dunába/Tiszába/Balatonba. A pince 12-14 fokos hűse. Egy jól behűtött bor. Ezzel a három dologgal át lehet vészelni minden kánikulát. Ha hozzáadom azt a rengeteg programot, amellyel az idei fesztiválra készültek a bényeiek, nincs is kérdés, hol érdemes eltölteni a következő hétvégét.

Annak idején ott voltunk az első Bor, mámor… Bényén, itt lehet elolvasni a beszámolót. A dolog annyira jól sült el, hogy a fesztivált azóta is sok odaadással szervezik, aki pedig látogatja, ritkán csalódik. A környék varázslatos, már csak úgy is érdemes odalátogatni, ha az ember csak téblábol egyik pincészettől a másikig. Ahogy Borboy fogalmazott ez voltaképpen nem is egy fesztivál, sokkal inkább egy hangulatos, a település hagyományait folytató falunap, ahol van kézműves vásár, kultúrprogram, borkóstolási lehetőség a falu összes jelentősebb pincészetében, sőt a pincészeteknél egy-egy hegyaljai étterem séfjének a főzőtudományát is tesztelhetjük.

Nekem az a megtiszteltetés jutott, hogy idén én vezethetem a 9 borból álló péntek esti Erdőbényei borkóstolót, ahol minden pincészet képviselője ott lesz, hogy borairól szóljon néhány szót. Másfél óra alatt jó kis áttekintést kaphat így a látogató Bényéről, hogy másnap tudja, hova érdemes személyesen is ellátogatni, és jobban elmélyülni. Ez nyolckor lesz a Sportparkban, majd rögtön utána a Bohemian Betyars koncertje, közben pedig a Magita Étterem grillezett fogásai és zempléni specialitásai kóstolhatók.

Kell ennél több? Én mentem, pá!

Minden vélemény számít!