• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vivamus Tokaji aszú 5 puttonyos 2005

2012-08-17 ● Kántor Endre

Mindig öröm aszút nyitni, ráadásul 5 puttonyost, ami sokak szerint a legjobb maradékcukor arány szokott lenni ? bár ez pincészetenként jelentősen változik.

A pincészettel két évvel ezelőtt találkoztam először, testközelből, az akkori Bor, mámor? Bényén: az Olze-Vin Kft. kóstolóhelységét akkor eléggé lehangolónak éreztem. Ezt a kérdést orvosolták, teljesen át lett alakítva. Szerencsére, mert az embernek az volt az érzése, hogy a borok minősége és a környezet között összefüggés van.

Most ezt az aszút pattintottam ki, az üvegben már látszott, hogy hagyományosabb filozófia szerint készült, oxidáltabb aszúról lesz szó. Illatában dió, aszalt gyümölcsök, elsősorban mazsola, füge és datolya, de csokoládét, egy kis vaníliát és némi marmeládét. Ízében némi rumpuncsosság, aszalt barackosság, oxidált ízek, narancshéjasság. A teste aszúhoz képest könnyedebb, az alkohol nem lóg ki, pedig 12%-os, a savak jók. Alapvetően harmonikus, nem túl hosszú bor, sherry kedvelők előnyben, 3 csillag.

Ez a bor is ott lesz a péntek esti kóstolón, a Bor, mámor… Bénye fesztiválon, közvetlenül a Bohemian Betyars koncertje előtt.

Címkék: 2005, 3 csillag, 5 puttonyos, aszú, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, Olze-Vin, Tokaj, Vivamus

← Bényére mentem? Húsz éveseké a Villány →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!