• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Húsz éveseké a Villány

2012-09-03 ● borravalo.hu

Ahogy a busz elhagyja a „Villányi Borvidék” hordódongákra emlékeztető útjelzőjét, a fejemben gomolygó gondolatok a Villányt kritizálóktól elhalkulnak és átadom magam az élménynek. Gyönyörű, nyárvégi nap, korai indulás: húsz éves a Vylyan, ünnepelni és szüretelni várták a pincénél a népet.

Ez a húsz év egy korszakot ölel fel, pontosan azt a legújabb kori magyar boros érát, amit mi borisszák leginkább ismerünk. 1992-ben telepítették az első ültetvényeket, 1997-ben léptek piacra. 1998-ban készült el az új feldolgozó, 2000-ben már önálló stand Londonban. 2001 és 2003 között bő hetven hektár került betelepítésre. Aztán törése: 2004-ben váratlanul elhunyt a birtok alapítója, megálmodója, Debreczeni Pál, kinek helyét felesége, Debreczeni Mónika vette át és tartja azóta is kezében a kormányrudat, mert a befektetett munka nem veszhet kárba.

Nem veszett: 2005-ben Bordeaux-ban aranyérmes a 2003-as cabfranc és zweigelt, 2006-ban pedig Decanter regionális nagydíj a 2004-es pinot-nak. Mára hatalmas területek, a pince miatt emblematikus dűlők (Pillangó, Mandolás, Dobogó, Gombás), modern technológia, közel ezer barrique hordó, finomodó stílus, ugyanakkor a birtok és környéke évről-évre művészeti, társadalmi, boros események sorának ad otthont. Megkerülhetetlen, szerencsére.

Befut a busz, tíz perc séta át a Pillangó-dűlőn a Mandolásba. Munka helyett elsőre jéghideg rizlingfröccs, friss pogácsa és a Momentán Társulat kedvcsináló bohóckodása. Jól csinálják, mosolyogva indulunk a metszőollókért. Persze nem komoly a munka sem, szűk órán keresztül rójuk a sorokat (és közben arra gondolunk, milyen kemény lehet ezt napszámban csinálni hetekig).

Közben a szőlész, Balogh Kornél lankadatlan jókedvvel kurjongat (hol a fröccsöt kínálja, hol a munka tempóját igyekszik gyorsítani), mindenki pakolja a szőlőt, az igazgató Debreczeni Mónika és a főborász Ipacs Szabó István is. Aztán vissza a buszhoz, egy kör a feldolgozóban és az érlelőpincében (tizenöt morózus Stockinger hordó figyel az egyik oldalon, darabja ~60 hektós, saját anyagból, ide lettek tervezve, méretezve és építve).

A főborász tapossa a 2012-es pinót, a toronymagas koracélban féltünk, hogy esetleg elsüllyed (de persze túléli és kóstolunk), mégpedig 2011-es kékfrankost, ami persze csikó még, de jó anyag lesz. Az ebéd vörösborban párolt marhapofa szilvával, aszalt áfonyával és szalvétagombóccal (de a „B menü” se kutya: sertésszűz szalonnában sütve, pirított káposztával, vargányás-fehérboros pecsenyelével, tepsis krumplival). Főleg a marhapofa ütött szíven: tökéletes.

Előtte rozé és portugieser, mellé pedig a 2009-es Ördög, amire a röpke kóstolás alatt is négy és fél csillagos, best buy-t közelítő plecsnit aggattam magamban. Vér az agyból a gyomorba, a csapat meg le a fák alá, ahol a Momentán Társulatnak már nincs nehéz dolga K.O.-zni az élvezetektől elpunnyadt csapatot. A koronát persze a hatalmas Sacher-torta teszi fel a napra, amit Mónika vág fel, hozzá semmi nem passzolhatott volna jobban, mint a 2006-os Duennium, amit megsüvegeltem már párszor borvacsorán és vaksorban, versenyen is. Ginko biloba van a címkéjén, az örökkévalóság szimbóluma.

Legyen így: boldog születésnapot Vylyan!

Címkék: 20, Debreczeni Mónika, Dobogó, duennium, Gombás, Mandolás, pillangó, születésnap, Villány, Vylyan

← Vivamus Tokaji aszú 5 puttonyos 2005 Schieber Cuvée 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!