Bogdán Pince Tramini 2011 félédes

Vidám nyári ivóbor, semmi komoly, egyszerű és gyümölcsös. Somló maraton 5.

Na ez egy igazi, hölgybarát, primer szőlőaromás, traubis, virágos (fehér hársvirág) illatú itóka. Muskotályos jegyek dögivel, kicsit egyszerűnek is hat.

Szájban finom édesfűszerek és még élő savak szabnak gátat a gejlségnek. Krémes, egyszerű ivóbor, vidám, nyári aromákkal, “tájjelleg” (mineralitás, határozott savgerinc) nélkül. Csillagban az ár-érték 3-as alá azzal, hogy igazán populáris borral van dolgunk (a Somlói Borok Boltjában 1900 Ft-ért mérnek egy palackkal).

Somló Guide

A Somló egy erodált bazaltkúp (431m), korábbi aktív vulkán. Magyarország legkisebb borvidéke (~600ha), nagyon egyedi adottságokkal, igen sok mikrotermelővel és gazdasággal. Fehérboros vidék, jellemző fajtái az olaszrizling, furmint, hárslevelű és juhfark (ez utóbbi szinte csak itt található meg az országban).

Talajában a bazalton felül (bazalttufa, kukoricabazalt, kenyérbazalt, stb.) pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető. Mivel a szőlőgyökér mélyen benyúlik a föld alá, sokféle kőzettel találkozik. Ez adja a somlói borok jellegzetes ásványosságát (mineralitását) és azt, hogy igen magas az ásványi anyag és savtartalmuk (néhány száz évvel ezelőtt javallt volt emésztési gondokra, vesebajra, női bántalmakra).

A somlói nem a gyors fogyasztás bora. Minden somlói kivétel nélkül meghálálja a szellőztetést, fél-egy óra dekantálóban minimum szükséges ahhoz, hogy megnyíljon. Ha nincs lehetőségünk dekantálni, akkor a palackból a bort annak válláig öntsük ki pohárba, hogy legalább a palackon belüli legnagyobb felületen tudjon levegőzni. A legtöbb, más tájról származó fehérbor egy-három évesen már kiteljesedik, a magasabb minőségű somlai viszont akár öt-tíz évig, vagy még tovább eltartható.

Ezekre a borokra igaz az is, hogy “darabban” tárolva, felbontva is napokig megőrzi aromáit (sőt, a legmagasabb minőségű tételekben még újabb rétegek tárulhatnak fel).

Zárásként Hamvastól két gondolat:

“Egyetemes bor nagyon kevés van – olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a somlait ajánlanám.”

“A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”

Minden vélemény számít!