Borautomata a francia hiperekben

Önkiszolgáló borautomatát vezettek be francia nagyáruházakban. Az 500 és 1000 literes készülékekből fehérbor, vörösbor és rosé kapható, mindenki hozzon magával olyan szállítóeszközt, amilyet akar.

Új gépeket vehettek észre azok, akik a kiválasztott francia hiperekben vásároltak a héten: 500 és 1000 liter kapacitású önkiszolgáló borautomaták álltak a sorok végén – írja a Dr. Vino. Az ötlegazda Astrid Terzian már 2008-ban elkezdte bevezetni a találmányát, melyet elsősorban környezettudatosság és gazdaságosság vezérelt. A hölgy ezzel szépen beletrafált a gazdasági válságba, mostanra pedig megvalósult a terv.

A dolog pofonegyszerű, így működik: az ember visz magával valamilyen üveget, kannát, vagy vesz a boltban, a gépen kiválasztja, milyen bort szeretne, belenyom az üvegébe annyit, amennyi kell, elveszi a gép által nyomtatott blokkot, és a kasszánál fizet.

Astrid Terzian először egy birtok megvételén gondolkozott, ahol be tudja majd vezetni elképzeléseit, de később (elegendő tőke híján) a viszonteladást választotta. A palack, vagy más csomagolás hiánya a szállítási és egyéb költségeket csökkenti meredeken, a széndioxid kibocsátással együtt. Így a fogyasztó nyomottabb áron, konkrétan 1,45 euróért (410 Ft) veheti literenként a bort.

Az első gépet még 2009-ben állították fel egy Corában,jelenleg 8 ilyen gép működik szerte az országban, különböző borokkal, de alapvetően tájbor kategóriában. Van pl. Rhone-völgyi vin de pays. A fogyasztók először vonakodnak kipróbálni, de kóstolást követően visszatérő vásárlók lesznek, mondja Terzian. A Dr. Vino informácói szerint hamarosan az Egyesült Államokban is bevezetik az ilyen gépeket.

A dolog korántsem olyan rossz, mint gondolnánk, sőt. Egy megoldás arra, hogy nagy mennyiségű borvidéki folyóbort hogyan lehet értékesíteni olyan helyeken, ahol eleve tömegvásárlás történik, és ahol a lakosság zöme eleve beszerzi a borokat. Úgyis azon múlik minden, hogy ami belekerül milyen minőségű: ha ezért az árért megkaphatnám azt a minőséget, amit egyes pincéknél folyó áron megkapok, egy cseppet sem haboznék. Érdekes válasz lehetne arra a kérdésre is, hogy hogyan szorítsuk ki a csencselt édes borokat a piacról…

Minden vélemény számít!