Borfeszt záróakkordok

Bezárta kapuit a 20. Budavári Borfesztivál, ill. végleg bezárta, mert bezárni többször is be kellett, így például szombat este fél kilenc magasságában is, úgy ezer ember előtt, akik nem fértek már be. Nagy volt az érdeklődés, mi kint voltunk többször, emitt az utolsó eresztés.

A két első napi rendszeres kóstolást követően Fater is, jómagam is feljutottunk még egyszer a Várba, mindketten jutalomjátékra. Fater, mint az első két nap is, rendszeresen tudósított arról, hol jár éppen és mit kóstol, a Facebookon megjelenő átiratot alant közöljük. Előtte azonban pár szó tőlem, időrendi sorrendben úgyis ez dukál.

Szombat este jutottam fel a Várba, szépen eloszlattam magamban azokat a félelmeket, melyek szerint pont az ilyen napokon nem szabad felmenni a borfesztiválra, mert akkora a tömeg, hogy az esemény élvezhetetlen. Nos, tévedtem, egyáltalán nem volt élvezhetetlen, hála több mindenkinek. Viszont nem tévedtem, tényleg óriási volt a tömeg, és ha nincs pár biztos pont, akkor biztosan rosszul éreztem volna magam. Fél kilenckor éppen sikerült beslisszolni a kapun, pont utánam zárták be, kint hagyva vagy ezer érdeklődőt, akik kb. egy-másfél órát állhattak már sorba a jegypénztárak előtt. Egyértelműen kiderült: a fesztivál kinőtte magát, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehet nagyobb helyen megrendezni. A zárás körüli hercehurca is fura, ezt minden évben meg kell állapítanom. Valahogy ki kellene találni, hogyan lehet ezt a rendezvényt úgy zárni, hogy ne a birkózók tessékeljék kifelé az úri közönséget – nem európai. Az ételárakról is külön posztot lehetne írni, akkor sem fogom megérteni, hogy kerülhet három hurka és egy szelet kenyér 3500 forintba, vagy egy langelló (bocsánat, szittya pita) 800 forintba, ha ez a Budai Vár, a világ egyik legszebb kilátásával. A 2500 forintos belépő után ez kicsit meredek. Ezzel együtt a borfesztivál jó program, ahova érdemes ellátogatni, de azt hiszem ez beszámolóinkból már kiderült.

Akiknek örök hálával tartozom: Bősz Adriánék, akiknél a fél estét sikerült eltöltenem, végigkóstolva mindent, majd a végén rácuppanva a 2008-as Riesling Válogatásra, melyből le is gurult egy fél palack. Adriánban nem lehet csalódni. Pálos Miklós, akiről kiderült, hogy azért tűnt el egy kicsit, mert 2010-ben nem szüretelt, de él és virul, ráadásul a Szekszárd Zrt. új szőlészeti vezetője is lett, érdemes majd nézegetni a Baron von Twickel palackokat eztán. Komoróczki Anna, az IFDT „mindenese”, aki még zárást követően is annyi jó nedűt pumpált belénk, amennyi csak a csövön (palack nyakán) kifért. És végül, de nem utolsósorban Ungurán Józsi a Tüke Borháztól és a Pécsi Borozós srácok, Ákos, Tamás és Zoli, akikkel volt szerencsém a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter standjánál az este másik felét eltölteni, gyakorlatilag mindent végigkóstolva, és akikkel kísérletet tettünk arra, hogy a Moszkva (elnézést, Széll Kálmán) téri Nemdebárban némi csapolt sörrel próbáljunk meg egyensúlyozni a ph-n, ami csúfos kudarcot vallott. Kicsit sajnáltam a srácokat, hogy tízre már a standon kell lenniük, és nyitni, ha el akarják kerülni a szerződésben vállalt büntetést. Nagyon jó volt, és csak azért nem írom, hogy jövőre veletek ugyanitt, mert ezen a héten találkozom mindannyiukkal a Szekszárdi Szüreti Napokon.

Fater vasárnap nézett ki, íme a kalandjai:

Úgy döntöttem, ma mégiscsak kimegyek a fesztre még egy körre. A beszámolók megvannak, viszont a nap csodásan süt már most, úgyhogy nem tudok ellenállni.

Attila Halasz: Ennek csak örülni tudok! Nézz rá a 2009-es Kreinbacher Syrah-ra légyszives!

Fater: Nem felejtem el! Nekem még van itthon egy azaz egy darab 2006-os is :D

… És újra beszippantott a borfeszt. NJK stand: kezdtünk pár könnyű fehérrel (Egri fehér, Monarchia muscat-furmint) marha jól esik a közel 30 fokban…

Süt a nap és gyűlik a vendégsereg… Demeter Szerelmi 2006 hárslevelű 9 jegy/dl OMG, messze hordó ágyú. Érett, balanszos, elegáns gyümölcsök, hossza kiváló. Herbás, köves lecsengés, percekig.

KN syrah 2008 – krémes fűszerek a lá Rhone, jó irány, nem üti sem a hordó, sem az alkohol. Nem is túl testes, de a hossza m+ :)

KN bikavér superior 2006 – dohányos, friss meggyes, édes fűszerekkel (jó bikavér-eszménynek tartom, mert nem lomha)

Attila Halasz: Nyomjad Fater! Hajrá!

Fater: KNW kékfrankos 2007 hordóminta – cserkóra, borsra hangolt, könnyed, de nem könnyű. A tannin még csitulhat. 3000 Ft alá lesz belőve, úgy oké.

Attila Halasz: Pinot 2008???

Fater: KNW cabfranc 2007 – fajborként várnunk kell a következő évjáratra, ez fekete bogyós gyümölcseivel, pörkölt kávés hordótónusaival szinte újvilágias. Nagy test, nagy tannin.

Fater: Közönségkívánatra ;) KNW pinot noir 2007 (még nincs ’08 itt) – hecsedli, meggydzsem, inkább meleg karakterű. A korty balanszált, van egy földes-virágos vonal is benne, tökösek a savai is. Rendben van!

Attila Halasz: Király vagy Fater! Kösz hogy kimentél! Köszönettel Sydneyből!

Fater: KNW NJK 2005 cabfranc-merlot 12 jegy/dl : visszafogott, elegáns illat sok szilvás-erdei gyümölcsös jegyekkel, moderált hordóval. A korty tök jó, nem tol, nem szárít. Kezd csúcsra érni. Jóóó.

Fater: Geografico Ferraiolo 2003 Toscana sang/cs IGT – csipkebogyó, palaérett aromák, teafű, szilva. Meleg, szilvás korty sok mediterrán tanninnal. 8 jegy/dl. Palackérett. Starry Night Winery Tom Feeney Zinfandel 2005 – Kaliforniában ritka az öntözésmentes terület, meg a 100 éves tőkék. De ezek a paraméterek itt állnak. Az illata valami gyerekkori édesség-élményemet idézi. Szilvás-fahéjas csoki. Karácsony. Medvecukor. Magas alkohol, de viszi a többi összetevő. 10 jegy/dl.

Vinoport.hu stand: óránként ingyenes egy-egy kóstoló (Hétszőlő,Csernyik, Csetvei).

Pendits Holdvölgy 2006 furmint – csavarzár, lendület, TERROIR! Breitenbach Hárs 2008 ásvány, friss alma, szárított virágok. Tökös.

Bock József: Bock&Roll 2009 sy-pn-port-cf-kf: hersegő portugizis fűszerek, cigánymeggy. Vidám, laza, nyári vörös.

Cabernet franc Fekete-hegy selection 2007 : gyümölcsbomba,drágahordó, komoly villányi illat induló avaros-gyógynövényes háttérrel. Nagy testű bor, minden magas benne, de tök bársonyos a tannin és nem teszi konyakossá az alkohol sem. Szép! 14 Jegy/dl

Kreinbacher Syrah 2009 (olvasói kérésre és nem tagadottan a magam örömére is) – még bíbor szín, hűvös, abszolút óvilági illat (St. Joseph, engedtessék meg). A korty egy lendületes fűszer kavalkád minerális alapokon. Ez is hűvös, jók a savai, érett a tanninja. 10 jegy/dl.

IFDT – Rosemount Estate Show Reserve Shiraz 2003 McLaren Vale 17 jegy/dl: szinte lekváros gyümik, koncentrált, töményen “sötét” illat. Csoki, teafű, szilva. A pohárban megáll a kanál, nagy bor, minden benne van, ami miatt az újvilági shirazokat szeretjük.

Sumarroca brut reserva 2008 cava – sikítani szeretnék, hogy ebben a dög melegben nem csak ilyenekkel kezdtem. Dohányos, roppanós almás, jó savú, krémes, lendületes, szuper.

Bellavista Franciacorta: 80% ch, abszolút Champagne-kihívó (árban is)- az obligát jegyek mellett friss barack, tökéletes gyöngyözés, csodásan elegáns szomjoltó. Perfekt sav, jóleső kesernye. Ünnepi. 19 jegy/dl.

Gosset Brut Excellence Champagne – pfff, még ilyet. Almával díszítve. 19 jegy/dl.

Il Poggione és nem brunello. SANGIOVESE PEZSGŐ. Mint a somlói syrah-pezsgő. 6 jegy/dl, fűszeres csoda. A műfajjal ismerkedőknek kötelező. A maradékcukor “csajossá” teszi.

Lamblin Chablis 1er cru Fourchaumes 2008 – tűzkő, nyári alma, gyógyfű. 15 jegy/dl.

…és KO, lenyűgöztek, kiütöttek! Schlumberger Saering Grand cru riesling 2006 -13 jegy/dl: érett körte finom petrolban, pedáns savak, nobilitás, tanítani való struktúra. Sírva köpök.

Zoltán Ember: A tramini is rendben van, nézd meg! :)

Fater: ajjaj, közben eljöttem!

Pfneiszl – Impressionen Rouge 2008 hordóminta m-cs-kf 50-30-20% Meleg karakterű, gyümölcsössége kifejezett, struktúra jó. Klassz lesz nagyon.

Mesés Vidék Kékfrankos 2003: csak most került piacra ez a különleges válogatás, exkluzív fadobozban, 48 hó hordós, valamint 3,5 év palackos érlelés után. Csodaszép címke, a bor is az, a Lányok totál a csúcson hozták ki, amikor az értékei vannak fókuszban. Sorszámozott, egyedi lakattal zárt különlegesség, magnum palackban 21 000Ft, fél dl kóstoló 7 jegy.

Vylyan rozéfröccsel zártam a 20. Borfesztivált. Hatalmas jóság ebben a harminc fokban. Jövőre Veletek ugyanitt.

Attila Halasz: Jövőre veled…remélem személyesen!

Vino Castillo: Anna Brut Rosadó (Codorniú)…fenséges volt… :-)

Hozzászólások

 1. hegyaljai mondta

  A rendezéssel kapcsolatos kritikákkal gondolom a szervezőknek kell foglalkozni, de néhány megjegyzésem nekem is lenne.
  A helyszín maradjon, ugyanis még hasonló presztízsű sincs a városban. Szerencsére gyakorlatilag autóval megközelíthetetlen, ezt a látogatók tudják és autó nélkül jönnek és nincsenek “diszkó balesetek”.
  Az ár emelésével kell korlátozni a forgalmat! De nem csak általános belépődíj emelés lehet. A strandon van “délutáni jegy”, ami olcsóbb, itt pont az “esti jegy” legyen a drágább. Aki pedig a korábbi olcsóval bemegy, az úgyis többet fogyaszt. Az ételek ára valóban horror, két éve szendvicset vittem magammal.
  A zárás, és a borközi állapotba kerülő vendégek kiterelése rendkívül nehéz feladat. Még egy 50 négyzetméteres, egy bejáratú ivó esetében is. Hány bejárat, hány négyzetméter is van a helyszínen? Erre csak a kiszolgálás lépcsős zárása lehet a megoldás. Aki már az adott standnál kóstolt az adott időpontig, csak azokat kellene kiszolgálni az utolsó időszakban. Talán azokat biztonsági őr nélkül is rá lehetne bírni a távozásra.
  Persze nekem csütörtökön délután nem voltak ilyen problémáim. :)

Minden vélemény számít!