Borfesztivál a Várban, Kreinbachernél jártam…

…és persze egy csomó helyen. Még három stand amit nem érdemes kihagyni: Balassa/Gizella, IFDT, Kisbécs. Rajtol a 24. Budavári Borfesztivál.

De vissza a Kreinbacherhez. Szerintem már a csapból is az folyik, hogy mennyire szép, arányos, relatíve olcsó és elegáns pezsgősorozattal jelentek meg a piacon (gyakorlatilag letarolva azt). Az is tuti, hogy mióta  kóstoltam a Brut Classic-ot, szinte minden ünnepi alkalomkor ezt nyitom (és a nyári forróságban l’art pour l’art is elfogyott pár palack). Az fogalmazódott meg bennem, hogy champagne-i minőségre törekednek cava áron.

A hír: megjelennek a magnumok, dögös, döntött kartondobozban, tízezer forint körüli áron.

Brut Classic 2011 Magnum

Miért jó a magnum? A finom aromák kialakulásában a második erjedésnek fontos szerepe van. Mivel a palack nyaka azonos méretű a magnumnál és a nullahetvenötnél, viszont az űrtartalom a duplája,
ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre és jelentősen lelassítja azt.

Összekóstoltuk.

Kreinbacher Extra Dry

Finoman almás-élesztős aromák uralják, közepes méretű bubikkal, kissé erőteljes habzással. Határozottan érezhető ízében az édesség, azt hiszem ettől egy igazán populáris cucc lett.

Kreinbacher Extra Dry Magnum

A lényeg, a habzás és a bubik, ugye. Na az itt egészen más, sokkal apróbb szemű és gazdagabb. Az érési aromák nagyon lágyan festik alá, habja lágy, késő nyári almát és pici floralitást is fellelni benne
a nullahetvenöt jegyei mellett.

Kreinbacher Brut Classic

My personal favorite. Pörköltes jegyek, nem túl lágy de nem is durva habzás. Alma, keksz. Enough said, itt már elmondtam amit gondolok.

Kreinbacher Brut Classic Magnum

Citrikus, finoman füstös, tiszta anyag és meglepően gyümölcsös. Lágy a habja, újfent apróbb szemű buborékok és selymesebb a textúra. Hasonló a kistesóhoz, de van benne egy plusz réteg.

A simák háromezer körül vannak, a nagyok limitált palackban kerülnek forgalomba, ahogy írtam, tízezer körül (500 palack készült). A Prestige sorozat piacra lépése magnum formában év végéig várat magára.

Aztán futottam egy kört, emlékeim a teljesség igénye nélkül: néztem egy Kolonics sort, a szokásos stabil minőség,  Heumannéknál egy cabfran-t és egy syrah-t, rendben voltak, Janus-éknál megjelent a 2012-es Örömbor, vaskos és koncentrált, időt kér, de szép lesz, az IFDT standon szinte mindent érdemes és mindenből lehet tanulni (földrajzilag és árban is hatalmas a szórás), a Kisbécs kemény osztrák szortimenttel készült, nem lehet mellélőni, a Balassa-Gizella standon pedig a szokásos tűzijáték van, jó hangulattal megtoldva. Menjetek fesztiválozni!

(A legszebb öt bort külön bejegyzésben fogjuk megosztani Veletek, mert Kántorbandi és Mia is fut egy kört a borfesztiválon, aztán összerakjuk, amink van.)

Minden vélemény számít!