• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borfesztivál a Várban, Kreinbachernél jártam…

2015-09-10 ● borravalo.hu

…és persze egy csomó helyen. Még három stand amit nem érdemes kihagyni: Balassa/Gizella, IFDT, Kisbécs. Rajtol a 24. Budavári Borfesztivál.

De vissza a Kreinbacherhez. Szerintem már a csapból is az folyik, hogy mennyire szép, arányos, relatíve olcsó és elegáns pezsgősorozattal jelentek meg a piacon (gyakorlatilag letarolva azt). Az is tuti, hogy mióta  kóstoltam a Brut Classic-ot, szinte minden ünnepi alkalomkor ezt nyitom (és a nyári forróságban l’art pour l’art is elfogyott pár palack). Az fogalmazódott meg bennem, hogy champagne-i minőségre törekednek cava áron.

A hír: megjelennek a magnumok, dögös, döntött kartondobozban, tízezer forint körüli áron.

Brut Classic 2011 Magnum

Miért jó a magnum? A finom aromák kialakulásában a második erjedésnek fontos szerepe van. Mivel a palack nyaka azonos méretű a magnumnál és a nullahetvenötnél, viszont az űrtartalom a duplája,
ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre és jelentősen lelassítja azt.

Összekóstoltuk.

Kreinbacher Extra Dry

Finoman almás-élesztős aromák uralják, közepes méretű bubikkal, kissé erőteljes habzással. Határozottan érezhető ízében az édesség, azt hiszem ettől egy igazán populáris cucc lett.

Kreinbacher Extra Dry Magnum

A lényeg, a habzás és a bubik, ugye. Na az itt egészen más, sokkal apróbb szemű és gazdagabb. Az érési aromák nagyon lágyan festik alá, habja lágy, késő nyári almát és pici floralitást is fellelni benne
a nullahetvenöt jegyei mellett.

Kreinbacher Brut Classic

My personal favorite. Pörköltes jegyek, nem túl lágy de nem is durva habzás. Alma, keksz. Enough said, itt már elmondtam amit gondolok.

Kreinbacher Brut Classic Magnum

Citrikus, finoman füstös, tiszta anyag és meglepően gyümölcsös. Lágy a habja, újfent apróbb szemű buborékok és selymesebb a textúra. Hasonló a kistesóhoz, de van benne egy plusz réteg.

A simák háromezer körül vannak, a nagyok limitált palackban kerülnek forgalomba, ahogy írtam, tízezer körül (500 palack készült). A Prestige sorozat piacra lépése magnum formában év végéig várat magára.

Aztán futottam egy kört, emlékeim a teljesség igénye nélkül: néztem egy Kolonics sort, a szokásos stabil minőség,  Heumannéknál egy cabfran-t és egy syrah-t, rendben voltak, Janus-éknál megjelent a 2012-es Örömbor, vaskos és koncentrált, időt kér, de szép lesz, az IFDT standon szinte mindent érdemes és mindenből lehet tanulni (földrajzilag és árban is hatalmas a szórás), a Kisbécs kemény osztrák szortimenttel készült, nem lehet mellélőni, a Balassa-Gizella standon pedig a szokásos tűzijáték van, jó hangulattal megtoldva. Menjetek fesztiválozni!

(A legszebb öt bort külön bejegyzésben fogjuk megosztani Veletek, mert Kántorbandi és Mia is fut egy kört a borfesztiválon, aztán összerakjuk, amink van.)

Címkék: Balassa, borfesztivál, budai vár, gizella, IFDT, Janus, Kolonics, Kreinbacher, pezsgő

← Leth Blauer Zweigelt Klassik 2013 Junibor Ünnep ? Kedvencek kóstolója →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!