Breitenbach Lapis Hárslevelű 2008

Súlyosan minerális, rusztikus illatú bor, kenyérhéjas, kovás, zölddiós, magas savtartalommal és alkohollal. Komoly és fejtegetni való.

Kiss Jánosról, a fiatal és lelkes tokaji borászról már értekeztünk egyszer, akkor jó benyomást tett rám, hogy nem tagadja az útkeresést és elfogadja a tanácsokat, odafigyel a borivók visszajelzéseire, borai pedig férfias, jó gerincű italok voltak egytől egyig. Akkor kimaradt a sorból a Lapis hárs
A poharamban közepes intenzitású arany színnel mutatkozik be, nem túl olajos. A pohárból súlyosan minerális, rusztikus illat tör elő, ami szamorodnira, konyakra, ázott kőre, keleti fűszerekre emlékeztet. Ez nem a hárslevelű krémes-gyümölcsös, populáris arca. A korty puha és vastag, kenyérhéjas, kovás, zölddiós, magas savtartalommal és alkohollal. Cseres, fűszeres utóíz, hosszan megmarad.
Nem könnyű és nem könnyen érthető bor, viszont komoly és fejtegetni való. 2500 Ft körül kapható, már ha kapható, mert a Breitenbach borok egyelőre pár száz üveges volumenben készülnek. 3,5 szép csillag.

Minden vélemény számít!