• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Gál Lajos Pincészete Kántor-tag 2009

2011-11-30 ● Kántor Endre

Nagy bor került a kezembe, azonnal ki is bontottam, már csak a név miatt is, ami kötelezett. Mármint a dűlő neve. Így aztán lőttek az objektivitásnak már az elején.

Ráadásul olaszrizlingről van szó, amely Matt Kramer elhíresült mondása óta különben is a szívügyem.

A pincészetet régóta kedvelem, annak kimondottan örültem, hogy Egerszólátról ismét nagytestű fehéret sikerült kóstolni. A boron azonnal érződik a 10 hónapos tölgyfahordós érlelés, na meg a 2009 érett, intenzív, koncentrált alapanyaga. Virágok illatban, fehérszirmúak, főleg akác, ezt követik az érett almás, őszis jegyek, és valami negédesség, déligyümölcs is. Szájban nagy test, szépen belesimul a sav, a 14.5%-os alkohol sem tűnik fel. Az említett aromavilág kiegészül az olaszrizling jellegzetes kesernyés-mandulás-gyógynövényes jegyeivel, de érezhető ásványosság és mézesség is. Gyümölcsből egyértelművé válik az őszibarack és a banán-sárgadinnye vonal, szép hosszú a korty, úgyhogy lehet rajta csámcsogni, aszalt, mazsolás ízek is feltűnnek.

Mivel 500 palack készült mindössze, nem is zavaró a 5-6000 Ft közötti ár, persze nem éppen a mindennapi kategóriába tartozik. Mindenesetre 4,5 csillagnál nem kaphat kevesebbet, (már csak a neve miatt sem).

Címkék: 2009, 4.5 csillag, Eger, egerszólát, Gál Lajos, Kántor-tag, olaszrizling

← Terra Hungarica Breitenbach Lapis Hárslevelű 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!