• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Terra Hungarica

2011-11-21 ● borravalo.hu

Nyugodt szívvel merem leírni: nem csak egy ?újabb boros buli? volt a minap a Gerbeaud-ban. A Terroir Club és az In Vino Consulting rendezvényén olyan borászatok mutatták be boraikat, akikre a terroir-szemlélet, organikus vagy biodinamikus gazdálkodás, esetleg a kissé elkoptatott ?kézművesség? a jellemző.

Az, hogy jóval a kóstoló előtt minden jegy elkelt jelzi, hogy van rá igény és érdeklődés. Annak ellenére, hogy nem előzte meg hírverés az eseményt lett hamar totális telt ház, a legközelebbit már biztosan nagyobb helyre kell szervezni (már a fél hármas nyitáskor volt bőven látogató, négy-öt közöttre pedig közeledtünk a hering-effektushoz). Kifejezetten szeretem ezt a típusú kóstolót (egy belépő, idő- és kóstolási korlát nélkül, visszaváltható kóstolópohár), ebben a műfajban a Borjour Magnum talált megfelelően szellős helyszínt. Előadást tartott Isabelle Legeron MW, aki úgy tűnik egyre inkább szívén viseli a magyar bor sorsát. A borászok ABC sorrendben sorakoztak fel, jellemzően három-három borral. Részletes leírások helyett benyomásokat közlök és jelzem a kiemelkedő tételeket.

Balassa István, Tokaj ? a Betsek Furmint vastag, nagy anyag, betölti a számat, hosszú, szinte rágható utóízzel. (kiemelkedő bor)

Bott Pince, Tokaj ? Exczellenciás furmint 2005-ből, magnum palackban: zúzós mineralitás, facsart-fémes-földes kő. Szájban szárított virágok, szikár bor.

Kaló Imre, Eger ? egy 2007-es chardonnay-leányka-zöldveltelini házasítás volt az, ami magyarázatot adhat a legendásságra (érdekes, nehéz, izgalmas bor). A kékfrankos és a rozé szép bor, a 2008-as cabernet kissé zöld volt.

Kreinbacher Birtok, Somló ? a 2008-as syrah ismét jól sikerült, rhone-i iskola sok bazalttal, jó savakkal.

Losonci Bálint, Mátra ? kiváló a Gereg kékfrankos 2009-ből (kiemelkedő bor) és egy nagyon érdekes, pinós jellegű, mégis szépen érett cabsav 2010-ből (nagyon ritka lesz az érett cabernet tavalyról). A chardonnay-val sem volt gond egyébként.

Meinklang, Burgenland ? hárslevelűt és jufarkot kóstoltam a somlói Grófi-dűlőben található területükről, ezek tiszta borok voltak, sajnos a vörösökért már nem jutottam vissza.

Nikolaihof, Wachau ? nagyon precíz  a 2007-es ?nagy? rizling, szép a zöldveltelini is, ugyanakkor nem techno, sem nem unalmas.

Orsolya Pince, Eger ? szuper a 2009-es kadarka, nagyon belehúztak Zoliék (kiemelkedő bor). A Tehéntánc kékfrankos gerinccel szintén tetszett. Örülök, hogy növekszik a jelenlétük a borissza közönség köreiben.

Pók Tamás, Eger ? szép királyleányka, még szebb kékfrankos, de a Pajados van a legjobb formában: kiváló szerkezet, sok édesfűszer, vibráló savak.

Pósta Borház, Szekszárd ? jó árú házasítás, igazi szekszárdi, löszös-fűszeres aromákkal, szép kékfrankos hasonló iskolázással.

Ráspi, Sopron ? az est egyik nyertese nálam a Gneisz: ásványos, komplex, izgalmas és hosszú (kiemelkedő bor). A királyleányka abszolút terminátor, a fajta könnyedsége helyett egy minerális, fűszeres, közepes testű bort adott.

Somlói Apátsági Pince ? minden tételben vagy extraktédesség, vagy maradékcukor. Jelen esetben ez jól állt a boroknak, a 2010-es olaszrizling a nehéz évet legyűrve lett izgalmas, a 2009-es furmint kiemelkedő volt.

St. Andrea, Eger – ?Valóban méltó? pinot noir a dűlőválogatások fölé pozicionált válogatás (kiemelkedő bor). Nemrég kóstoltam vakon, a sor összes pinot-ját verte oda-vissza, de sajnos elég húzós árban lesz. A 2009-es Merengő még nagyon fiatal, fektessük, nagy anyag lesz.

Szecskő Tamás, Mátra ? tetszenek a címkék és az is, ami mögöttük van. Főleg a királyleányka (szintén egy nagyobb testű, body builder lányka), de izgalmas volt a zöldveltelini is.

Tamás Pince, Csopak ? finoman petrolos, érett olaszrizlingek 2007-ből és 2009-ből, a 2009-es syrah-nál jelenleg a 2008-as jobb formában van (Etyeken ez utóbbi nagyon tetszett).

Franz Weninger, Sopron ? ígéret a 2009-es syrah és a 2008-as Spern Steiner kékfrankos.

Franz Weninger, Horitschon ? Kirchholz és Alte Reben 2007 kékfrankosok lendületes savakkal, sok fűszerrel, finom földességgel.

Szívfájdalmam volt, hogy három nagy kedvenc is kimaradt: Szászi, Szentesi és a Hollóvár, de majd pótolom a hiányt saját készletből. Aki nem jutott el a buliba, az legközelebb jobban figyelje a borszcéna rezdüléseit, mert a sikerhez cégér nem fog kelleni.

Címkék: Balassa István, Bott, Kaló Imre, kézműves, Kreinbacher, Losonci Bálint, Meinklang, Nikolaihof, Orsolya, Pók Tamás, pósta, Ráspi, Somlói Apátasági Pince, St. Andrea, Szecskő Tamás, tamás pince, Terra Hungarica, Terroir, Terroir Club, Weninger

← Mészáros Pál Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009 Gál Lajos Pincészete Kántor-tag 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!