• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Terra Hungarica

2011-11-21 ● borravalo.hu

Nyugodt szívvel merem leírni: nem csak egy ?újabb boros buli? volt a minap a Gerbeaud-ban. A Terroir Club és az In Vino Consulting rendezvényén olyan borászatok mutatták be boraikat, akikre a terroir-szemlélet, organikus vagy biodinamikus gazdálkodás, esetleg a kissé elkoptatott ?kézművesség? a jellemző.

Az, hogy jóval a kóstoló előtt minden jegy elkelt jelzi, hogy van rá igény és érdeklődés. Annak ellenére, hogy nem előzte meg hírverés az eseményt lett hamar totális telt ház, a legközelebbit már biztosan nagyobb helyre kell szervezni (már a fél hármas nyitáskor volt bőven látogató, négy-öt közöttre pedig közeledtünk a hering-effektushoz). Kifejezetten szeretem ezt a típusú kóstolót (egy belépő, idő- és kóstolási korlát nélkül, visszaváltható kóstolópohár), ebben a műfajban a Borjour Magnum talált megfelelően szellős helyszínt. Előadást tartott Isabelle Legeron MW, aki úgy tűnik egyre inkább szívén viseli a magyar bor sorsát. A borászok ABC sorrendben sorakoztak fel, jellemzően három-három borral. Részletes leírások helyett benyomásokat közlök és jelzem a kiemelkedő tételeket.

Balassa István, Tokaj ? a Betsek Furmint vastag, nagy anyag, betölti a számat, hosszú, szinte rágható utóízzel. (kiemelkedő bor)

Bott Pince, Tokaj ? Exczellenciás furmint 2005-ből, magnum palackban: zúzós mineralitás, facsart-fémes-földes kő. Szájban szárított virágok, szikár bor.

Kaló Imre, Eger ? egy 2007-es chardonnay-leányka-zöldveltelini házasítás volt az, ami magyarázatot adhat a legendásságra (érdekes, nehéz, izgalmas bor). A kékfrankos és a rozé szép bor, a 2008-as cabernet kissé zöld volt.

Kreinbacher Birtok, Somló ? a 2008-as syrah ismét jól sikerült, rhone-i iskola sok bazalttal, jó savakkal.

Losonci Bálint, Mátra ? kiváló a Gereg kékfrankos 2009-ből (kiemelkedő bor) és egy nagyon érdekes, pinós jellegű, mégis szépen érett cabsav 2010-ből (nagyon ritka lesz az érett cabernet tavalyról). A chardonnay-val sem volt gond egyébként.

Meinklang, Burgenland ? hárslevelűt és jufarkot kóstoltam a somlói Grófi-dűlőben található területükről, ezek tiszta borok voltak, sajnos a vörösökért már nem jutottam vissza.

Nikolaihof, Wachau ? nagyon precíz  a 2007-es ?nagy? rizling, szép a zöldveltelini is, ugyanakkor nem techno, sem nem unalmas.

Orsolya Pince, Eger ? szuper a 2009-es kadarka, nagyon belehúztak Zoliék (kiemelkedő bor). A Tehéntánc kékfrankos gerinccel szintén tetszett. Örülök, hogy növekszik a jelenlétük a borissza közönség köreiben.

Pók Tamás, Eger ? szép királyleányka, még szebb kékfrankos, de a Pajados van a legjobb formában: kiváló szerkezet, sok édesfűszer, vibráló savak.

Pósta Borház, Szekszárd ? jó árú házasítás, igazi szekszárdi, löszös-fűszeres aromákkal, szép kékfrankos hasonló iskolázással.

Ráspi, Sopron ? az est egyik nyertese nálam a Gneisz: ásványos, komplex, izgalmas és hosszú (kiemelkedő bor). A királyleányka abszolút terminátor, a fajta könnyedsége helyett egy minerális, fűszeres, közepes testű bort adott.

Somlói Apátsági Pince ? minden tételben vagy extraktédesség, vagy maradékcukor. Jelen esetben ez jól állt a boroknak, a 2010-es olaszrizling a nehéz évet legyűrve lett izgalmas, a 2009-es furmint kiemelkedő volt.

St. Andrea, Eger – ?Valóban méltó? pinot noir a dűlőválogatások fölé pozicionált válogatás (kiemelkedő bor). Nemrég kóstoltam vakon, a sor összes pinot-ját verte oda-vissza, de sajnos elég húzós árban lesz. A 2009-es Merengő még nagyon fiatal, fektessük, nagy anyag lesz.

Szecskő Tamás, Mátra ? tetszenek a címkék és az is, ami mögöttük van. Főleg a királyleányka (szintén egy nagyobb testű, body builder lányka), de izgalmas volt a zöldveltelini is.

Tamás Pince, Csopak ? finoman petrolos, érett olaszrizlingek 2007-ből és 2009-ből, a 2009-es syrah-nál jelenleg a 2008-as jobb formában van (Etyeken ez utóbbi nagyon tetszett).

Franz Weninger, Sopron ? ígéret a 2009-es syrah és a 2008-as Spern Steiner kékfrankos.

Franz Weninger, Horitschon ? Kirchholz és Alte Reben 2007 kékfrankosok lendületes savakkal, sok fűszerrel, finom földességgel.

Szívfájdalmam volt, hogy három nagy kedvenc is kimaradt: Szászi, Szentesi és a Hollóvár, de majd pótolom a hiányt saját készletből. Aki nem jutott el a buliba, az legközelebb jobban figyelje a borszcéna rezdüléseit, mert a sikerhez cégér nem fog kelleni.

Címkék: Balassa István, Bott, Kaló Imre, kézműves, Kreinbacher, Losonci Bálint, Meinklang, Nikolaihof, Orsolya, Pók Tamás, pósta, Ráspi, Somlói Apátasági Pince, St. Andrea, Szecskő Tamás, tamás pince, Terra Hungarica, Terroir, Terroir Club, Weninger

← Mészáros Pál Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009 Gál Lajos Pincészete Kántor-tag 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!