Breitenbach Pince First Furmint 2013

A Kiss János nevével fémjelzett bodrogkisfaludi Breitenbach Pince zászlósbora, a “First” furmint nem semmi. Azt is rá lehetne írni, hogy “single barrel”.

Janinál nagy változások vannak, ezzel behatóbban itt foglalkoztunk. Viszont a szórásból akkor kimaradt a csúcsbor, a First. Tarcali területről származó, száraz fehérbor, tiszta furmint alapanyagból, löszös területről. Mindössze egy (használt!) Seguin Moreau hordónyi készült belőle.

Breitenbach Pince First Furmint 2013 - borravalo.hu

Az illata brutálisan ásványos, mögötte rétegzett, érett, már-már túlérett körtére emlékeztet, narancshéjjal és gyógyfüvekkel.

A korty nagy testű, olajos, benne birskörte, kandírozott mandarin, kamilla, hársméz, vanília és mandula. Nagyon hosszú, szánkat teljesen kitöltő-kikenő cucc. Az alkohol “csak” 13%, a sav viszont 9.5g, amit szinte teljesen elnyel a nagy test. Úgy tűnik Jani minden borába tesz egy kis extremitást. Egy Schwerer Gustav, egy old school faltörő kos.

Nem igazán lehet kapni, csak egy helyen láttam 7500 Ft-ért, ami nem kevés. Ezzel együtt az árérték arányra 4 csillagot véstem fel.

Minden vélemény számít!