• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Badacsony New Yorkban 2016

2016-04-18 ● Kodela Mia

A Badacsonyi borvidék ötödik alkalommal kirándult el Budapestre, ezúttal téma nélkül, de megint sok borral.

IMG_6227

Több éves népszerű rendezvény a Badacsony New Yorkban, a vendégek számából kiindulva pedig egyre többeket érdekel. (Halkan jegyzem meg, óvatosan azzal, hogy a zsúfoltságot sikernek könyveljük el, más rendezvény is megszenvedte már azt, hogy nem lehetett, nemhogy kényelmesen, egyáltalán normálisan kóstolni.)  Balatoni nosztalgia, vagy már annyira várjuk ilyenkor a nyarat? a badacsonyi boroknak nem nehéz rajongókat szereznie. Három mesterkurzussal is bővült a műsor, így némi edukációt is belecsempésztek a rendezvénybe, nagyon helyesen, teszem hozzá.

Az előző évekkel ellentétben, idén nem volt meghatározott tematika, mindenki mindent hozhatott. Egyrészt emiatt szélesebb volt a szortiment és egyenletesebb is volt a borok minősége, másrészt azért én szerettem az egy fajtára fókuszáló kóstolókat, még akkor is, ha az adott fajta nem volt feltétlenül a kedvencem. De hát az is lehet, hogy kifogytak a mindenkinek elérhető szőlőfajtákból, és ez amúgy sem létkérdés. Na, lássuk:

Sabar Pincészet

2014 ?Mórocz? Olaszrizling: virágos, almás, grapefruittal, kis kesernyével, a klasszik olaszrizlinges jegyekkel, némi ásványosság és só, élénk savak és szép szerkezet, alacsony alkohollal (11,5%), nagyon szép olasz. Rajnai Rizling 2014: fehérhúsú gyümölcsök, zöldalma, mineralitás, szép zöldfűszeresség, citrusosság, van benne egy kis édesség is, lendületes, feszes, jó egyensúllyal, érhet még.

Gilvesy Pincészet

Bohém 2015: olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc házasítás, fülledten nyit illatban, de mögötte ott a gyümölcs, élénk sav, zöldalma, mineralitás, zöldfűszerek, kis kesernye. Rajnai Rizling 2013: petrol, birskörte, barack, virágosság, ásvány, citrusok, némi maradékcukros érzet, élénk sav. Tetszenek az érett jegyek, lehet tovább tartani. Tarányi Rajnai Rizling 2014: kb 3 gramm maradékcukor, alma, ásvány, fűszeresség, mellette sok citrus, citrompótlós ízek, nagyon éles a sav, kicsit diszharmonikus, de feszes. Mogyorósi Sauvignon Blanc 2014: itt is dominál a citrus, lime, grapefruit, vegetalitás, rebarbara, élénk és friss.

Domaine Edegger

Helbeck Chardonnay 2014: tartályos tétel, mégis van benne némi krémes, pörköltes jegy, alma, selyemcukor, mineralitás, szép a savszerkezet, nem ugrik ki, jó egyensúly, alacsony alkohol, kellenek az ilyen chardonnayk. Hilare 2012: pinot noir hangsúlyos cuvée, merlot-val és cabernet sauvignonnal. Gazdag, pirosbogyós illat, fűszeresség, földesség, málna, gazdag de nem nehézkes, gyümölcsös, érett tannin, moderált alkohol.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Olaszrizling 2014: friss, fehérvirágos, zöldalma, mogyoró, citrusok, lendületes, szép savszerkezettel, kis mandulás kesernye a végén, ilyen legyen egy friss olaszrizling. Hárslevelű 2013: visszafogott illat, fehérvirág, mineralitás, citrusok, papaya, fehérhúsú gyümölcsök, lendületes, tiszta, már most is nagyon szép, de van benne potenciál is. Kéknyelű 2013: fehérhúsú gyümölcsök, barack, kandírozott citrus, kis édesség a korty végén, tiszta, behízelgő, szép savszerkezet.

IMG_6232

Laposa Borbirtok

4Hegy Olaszrizling 2015: nemrég palackozva, még kusza, minerális, citrusos, zöldalma, kis édességgel, friss, jól iható, de kell neki még idő. Rizling2 2014: kicsit fülledten nyit, egres, zöldalma, zöldfűszer, lime, ásvány, só, virágosság, sok sav, alacsony alkohol, nagyon 2014-es.

Villa Sandahl

All of a kind 2013: botritiszes szemekkel, maradékcukor, olajos textúra, érett gyümölcsös, selyemcukor, kifejezett édes karakter, nekem frissebb savat még elbírna. Count Down 2013: dűlőszelektált, szép textúra, ásványosság, kis só, barack, körte, gyógynövények, édesfűszer, selyemcukor, gazdag, kevésbé édes érzet, szép savval. Magic Rain 2011: ebben már ott a petrol is, citrus, fehérhúsú gyümölcsök, égetett cukor, lendületes sav, felőlem még érhet tovább.

IMG_6235

Istvándy Pincészet

Kéknyelű pezsgő: nincs sok gyümölcs, de élesztős karakter sem, túl erőteljes a habzás, a végén a citrusos íz marad. Kékderű 2015: tartályos kéknyelű, alma, körte, ringló, kis édesség, citrussal, behízelgő, kevesebb alkohollal lendületesebb és frissebb lenne. Kéknyelű 2014: ez a sorozat hordós része, még nagyon fiatal, citrompótlós savérzet, majd a hordó és az érés talán tompítja, kis vanília, gyógynövény.

Bencze Pincészet

Pinot Noir nyerspezsgő: eper, málna, málnacukor, vérnarancs, üde, lendületes és tiszta, krémes habzás, szép savszerkezet. Pinot Blanc 2015 (minta): még kis fülledtség, barack, virág, némi édesség, lendületes, jó egyensúllyal. Rajnai Rizling amfóra 2015 (minta): sós-minerális, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, zölddió, érett citrusok, papaya, kis vegetalitás, turbolya, némi cseresség, nagyon ígéretes. Olaszrizling 2013: körte, gazdag illat, citrus, kis édesség, só, virágosság, jó szerkezet, jó egyensúly. Rajnai Rizling 2013: ízben megjelenik a petrol, alma, barack, birskörte, citrusosság, maradékcukor, komplex és gazdag, szép szerkezettel, sok ásvánnyal. Piros Bakator amfóra 2015 (minta): küzdök még a fajta aromáival, a kicsit szirupos illattal és a közepes savakkal, cseresznye, eper, narancs, biztos vagyok benne, hogy az amfórás érlelés sokat dob rajta. Pinot Noir 2015 (minta): földes, ribizli, meggy, meggymag, sok gyümölcs, visszafogott, benne vannak a tipikus pinot-s jegyek, kevés tannin, kicsit több sav lehetne, édességből pedig kevesebb. Cabernet Sauvignon 2013: édesfűszer, gyümölcsös, meggy, némi parfümösség illatban, szinte könnyed a cabernet-k között, ízben visszafogottabb, mint illatban.

IMG_6230

Címkék: Badacsony, Badacsony NewYorkban, Bencze Pincészet, borkóstoló, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Domaine Edegger, gilvesy, Istvándy, Laposa Borbirtok, Sabar, Villa Sandahl

← Breitenbach Pince First Furmint 2013 ?Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!