• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Breitenbach Pince First Furmint 2013

2016-04-07 ● borravalo.hu

A Kiss János nevével fémjelzett bodrogkisfaludi Breitenbach Pince zászlósbora, a „First” furmint nem semmi. Azt is rá lehetne írni, hogy „single barrel”.

Janinál nagy változások vannak, ezzel behatóbban itt foglalkoztunk. Viszont a szórásból akkor kimaradt a csúcsbor, a First. Tarcali területről származó, száraz fehérbor, tiszta furmint alapanyagból, löszös területről. Mindössze egy (használt!) Seguin Moreau hordónyi készült belőle.

Breitenbach Pince First Furmint 2013 - borravalo.hu

Az illata brutálisan ásványos, mögötte rétegzett, érett, már-már túlérett körtére emlékeztet, narancshéjjal és gyógyfüvekkel.

A korty nagy testű, olajos, benne birskörte, kandírozott mandarin, kamilla, hársméz, vanília és mandula. Nagyon hosszú, szánkat teljesen kitöltő-kikenő cucc. Az alkohol „csak” 13%, a sav viszont 9.5g, amit szinte teljesen elnyel a nagy test. Úgy tűnik Jani minden borába tesz egy kis extremitást. Egy Schwerer Gustav, egy old school faltörő kos.

Nem igazán lehet kapni, csak egy helyen láttam 7500 Ft-ért, ami nem kevés. Ezzel együtt az árérték arányra 4 csillagot véstem fel.

Címkék: 2013, 4 csillag, Bodrogkisfalud, Breitenbach, first, furmint, lösz, Tarcal, Tokaj

← Megvan Magyarország legmelegebb pontja? Badacsony New Yorkban 2016 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!