Carassia pezsgők

Ez év tavaszán jelent meg a piacon a Carassia pincészet, és minket természetesen a palackos érlelésű pezsgőik érdekeltek a legjobban, hiszen itthon azért nem ártana több, a tradicionális eljárással készülő, de mennyiséget is adó, jó ár-érték arányú pezsgőkből.

Kárásztelek, ahol a pincészet található, Romániában fekszik, és itt készülnek a Carassia nevet viselő, palackos érleléssel készült pezsgők, emellett gyöngyözőbor, valamint reduktív és hordós érlelésű borok is színesítik a szortimentet. A zöldenergiát használó, ultramodern létesítményben az elejétől a végéig a tradicionális eljárás minden mozzanatát ők végezik, helyben. Hogy miért is alkalmas pezsgők készítésére ez a romániai terület? A honlap szerint az ásványos, csillámpalás és csillámkvarcitos területet még id. Gál Tibor választotta ki 2004-ben, mint ideális szőlőtermő területet. A mikroklíma a főleg koránérő, élénk savú fajtáknak (chardonnay, pinot noir, királyleányka, riesling) kedvez, ahogyan a hűvösebb éghajlat is. Eddig biztató, lássunk hát két tételt tőlük.

Carassia Blanc de blancs brut (chardonnay, 12%)

Tiszta, lime – és citromhéjas illatú, mellette szőlő és zöldalma, ugyanezt hozza ízben is, briós/élesztős aromákkal kísérve. Kellemesen és elegánsan neutrális, tetszik a visszafogottsága, a krémes, apró buborékok, és a 10 gr dosage pont az én ízlésemnek megfelelően szárazra hagyja. Élénk savak, alacsony alkohol, jó egyensúly jellemzi.  Nálam az ünnepekkor a Blanc de blancs már biztos befutó lesz.

bdb

Carassia Rosé brut (pinot noir, 12%)

Málnás, ribizlis, visszafogott illat, ízben ugyanez, mellette rebarbara, grapefruit juice, némi kekszesség, a lecsengésben málnacukor. A sav és a buborékok is kissé élesek, a könnyed testhez kevesebb komplexitás társul, kevésbé elegáns tétel. De az üdeség megvan, technológiailag pedig szintén hibátlan tétel.

rosé

Minden vélemény számít!