Csodacsapat – a nagy pinot-teszt

E sorok írója, dr. Nemtudomka úgy az ezredforduló óta kóstol (csupán) rendszeresen, ami az alapok elsajátításához volt elég. Áldozatos munkája során számtalan teszten vett részt, de ilyen jó érzést adó, szakmailag izgalmas és emberileg kellemes tesztre alig emlékszik, noha a tesztek mindig jól végződnek…

2007_02_nagypinot1

A burgundi pinók és a Borravaló Grand Jury jó hangulatú találkozón ismerkedett egymással. Sinkóné Czernecki Kriszta, a WSET tutor-a (Wine & Spirit Education Trust) és a Borigo főszerkesztője, Pallagi Ferenc szerkesztő úr és borszerető, aki nem mellesleg középfokú borászati végzettséggel is rendelkezik, Kraft úr, Kántor Bandi és e sorok írója, dr. Nemtudomka vett részt a Borravaló első tesztjén. Burgundi bolyongásunk idegenvezetője Samuel Tinon, a bordói és languedoc-i borászkodás után a tokaj-hegyaljai Olaszliszkára disszidált (izgalmas, később részletesen tárgyalandó száraz szamorodni-kísérleteket végző) borász volt, sokat tanultunk tőle arról, mi is a burgundi, de hát a teszteknek ez az egyik célja. A kóstolt tételeket részben a zsüritől, részben támogatóinktól: a Francia Borok Házából, a Tinto Finótól és a Terroir Clubból származnak. A break utáni idősebb tételek Pallagi Ferenc gyűjteményéből valók.

1. Bourgogne Pinot Noir 2003, Domaine Michel Juillot

Némi barrikíz a korrekt borban, hagyományos pinot-karakter, színe-illata, visszafogott gyümölcsössége kicsit többet ígér, mint amit ízben kapsz és kicsit rövidke is, de olyan sose- igyunk-rosszabbat típusú, nem komplex, jó minőségű itóka, alap-pinó. (Francia Borok Háza, www.franciabor.hu).

2. Bourgogne Cote Chalonnaise Pinot noir 2003, Marie-Heléne Laguerotte

Melegebb karakter, mint az előző tétel. Zárt illatú, gyümölcsös, fiatal tanninjai ellenére lágy és kerek, kedves és hosszabb is. Mediterránabb és komplexebb bor egy sajátos, kicsit lekváros effekttel, ami tán a túlérett gyümölcsből, nem a terroirból fakad. Ha Languedoc-ból jönne, nagyon jó bor lenne, mondja Samuel Tinon, hozzátéve: ez nem jobb bor az elsőnél, olyasmit sugallva, hogy a meleg-befőttes-mediterrános ízképvonal nem igazán Burgundia. Milyen a par excellence burgundi akkor?

2007_02_nagypinot2

3. Bourgogne Pinot Noir 2004, Roux Pere et Fils

Ez meg pinósabb: világosabb színkomplexió, zárt illat, több íz, mint amit az illat ígér, élénk savak, karcsúbb, vékonyabb struktúra. Friss, inkább maszkulin karakter, barrik füstjével a háttérben. Itt sietünk megjegyezni, hogy a struktúra szót nem a némely magyar borleírásokban tévesen elterjedt felület, faktúra, tapintási érzet-jelentésben használjuk, a mi szóhasználatunkban inkább a bornak a sav-alkohol-csersav test térbeli kiterjedéssel rendelkező, 3 D-s szerkezetét akarja jelenteni. Idáig a legburgundibb-legtradicionálisabb, mely később még burgundiasabb és pinósabb lesz, hangsúlyozza Tinon. (Tinto Fino, www.tintofino.hu)

4. Fixin 2004, Roux Pere et Fils

Kriszta szerint az első tétel, ahol ízrétegeket (a meggytől a barackmagon, majd a sonkán át a kávé emlékéig, egész ételsor) pontosabban: időben egymás után következő ízképvonalakat lehet megkülönböztetni. A kinyíló-változó bor narancsos színt és enyhén füstös illatot mutat, finom tanninjai szép savgerincre támaszkodnak. E bor előrelépést jelent az eddigiekhez képest, jegyzi meg Tinon, hozzátéve: szépen haladunk, már Burgundiában vagyunk. (Tinto Fino)

2007_02_nagypinot3

5. Volnay 2004, Comte Armand 2004

Intenzív illatcsokorral köszönt, komplex bor kissé fiatal, nyers tanninokkal, még várni kell vele. Csersavai ellenére van benne lágyság és egy édesebb érintés, hosszú és barátságos bor, valszeg jobb alapanyagból készült, mint az előző és Volnay mindig kicsit kedvesebb, mint a többi rész, jegyzi meg Pallagi, aki meghökkentően jártas burgundi termőtájak, talajok és dűlők tekintetében. (Terroir Club, www.terroirclub.hu)

6. Auxey-Duresses Premier Cru 2004, Comte Armand

És ekkor egyfajta csúcsra értünk.

Gránátvörös-mélybíbor, a virágos-fűszeres (borsos) illat jól kapcsolódik az ízképhez, melyben a konyakmeggyes ízjegyeket némi ánizs díszíti. Kiegyensúlyozott struktúra, szép savak, érett tanninok, szép hordó a háttérben. Jó, hogy ilyen van a magyar piacon, jegyzi meg Tinon, jelezve mintegy, hogy ez a borminőség még Burgundiában-Franciahonban is értéknek számít. Megjegyzendő, hogy a bor kerek-édes, koncentrált karaktere egy modernebb, a karcsúbb-hagyományosabb burgundi-képnél modernebb, a borászati forradalom utáni stílus jegyeit mutatja. Teljes a konszenzus, hogy finesz van benne, Kántor szerint ifjú titán, 90 pont fölé tennénk, ha pontoznánk itten. (Terroir Club)

Itt kis break következett, megállapítottuk, hogy pont jó egy tucat bort kóstolni félúton egy breakkal, több nem kell. Samuel Tinon, aki épp európai körútról érkezett vissza választott hazájába, Tokaj-Hegyaljára, azon belül Olaszliszkára, elmondta, hogy a falut jól vezetik, az iskolát most szerelik fel számítógépekkel, a falubeliek kedvesek és nyitottabbak, mint Bordóban vagy Languedoc-ban, ha itt gyerekzsúr van, mindenki eljön, ott senki, eszükben sincs visszamenni. Ajelek szerint Olaszliszka sem ragadható meg csupán annál a félelemnél, szorongásnál és előítéletnél fogva, amit neve hallatán érezhetni.

7. Mercurey Premier cru 2001, Clos des Barraults, Domaine Michel Juillot

A grand juryban konszenzus volt a’ tekintetben, hogy ha az előző 30 €-s bor volt, akkor ez 15 eurós. Pallaginak nagyon tetszett, amikor a bor a fiatal gyümölcsből az érettebbe billent, egy pillanat alatt lejátszva a pohárban a gyümölcs fejlődésének történetét. Tinon szerint ez jellegzetesen a nyolcvanas évek karcsú és savhangsúlyos pinot-képét mutató bor, old school, nem olyan túlválogatott és túlérett gyümölcsből sajtolt, divatos-modernista-koncentrált-barrikolt, forradalom utáni képlet, mint a hatoska. Nem egyszerű, élő, eleven bor kicsit barnába hajló éllel, gyümölcsösséggel, komplexitással, csak más a világképe és kisebb a potenciálja. (Francia Borok Háza)

8. Vosne-Romanée 1999, Domaine Francois Gerbet

Túránk működik, állapította meg idegenvezetőnk, Samuel Tinon: íme, az első nagy bor! Az eddigiek vagy most nagyok, vagy nagyok lesznek, rossz bor itt még nem vót, bár minden kóstoló ilyen ünnepféleség lenne!… Ez a csúcsbor most van a csúcson, idős tétel, de nagy bor csak öreg bor lehet. A színben narancsos effektek, változó illat, hihetetlen részletgazdagság. Úgy nyílik ki, mint egy fraktál, ízében édes érintés, érettség, karcsú, kiegyensúlyozott struktúra, hosszú lecsengés, komplexitás, méltóság, klasszikus burgundi karakter.

9. Nuit-Saint-Georges 1999, Maison Jean-Luc Aegerter

Könnyű bíborba hajló narancsvörös szín, könnyed és elegáns, málnás és rumos meggyes asszociációk kis lágy, túlérett-aszalt stichhel. Jól megkomponált tétel, semmi sincs elkenve, de könnyebben érthető, mint az előző. “Jó, de címkével együtt sokkal jobb…”, mondja idegenvezetőnk.

2007_02_nagypinot5

Samuel elmélyed

10. Aloxe-Corton premier cru 1998, Domaine Chapuis

Ez itten egy burgundi pinot noir, hangzott el a súlyos verdikt. Egy referencia-bora a  tradicionális burgundi stílnek, amúgy inkább Burgundia, mint Pinot noir, teszi hozzá Tinon. Kriszta szerint igen komplex mestermű, narancsos villanások a gránátalmaszín peremén, ánizs tán és palackbuké. Simogató, meleg és érett karakterű, kicsit alkohol-hangsúlyos bor Aloxe-Corton-ból, ami más, löszös, lágyabb struktúrákat képző táj, jegyzi meg Pallagi, kicsit idegesítő tud lenni ez a burgundi dűlők szintjén mozgó tájékozottság, pontosabban az, hogy magam nem rendelkezem ilyennel.

11. Les Cazetiers, Gevrey-Chambertin Premier cru 1999, Domaine Magnien

Lezser elegancia, mondja Kriszta, aki szerint kiválóan megkomponált tétellel van dolgunk. A leírásokat összegezve e bor a könnyed, kiegyensúlyozott old style tipikus esete. Színben narancsos és barna effektek, ezzel ellentétben a gombás illatokkal keveredő, furán éretlen és zöld szín-és illatképvonalakat lát mindenki a nagytiszteletű zsüriben. Egy komplett vegetárius vacsora színei villannak itten fel az old style karcsú komplexitásában, e bor nem akar letaglózni, de fölényes, mondja Pallagi nem letaglózóan, de fölényesen.

2007_02_nagypinot4

Milyen tehát a hagyományos pinot-karakter?

Karcsú, férfias (ami itten olyasmit akar jelenteni, hogy nem édes érintésű, lágy, kerek, meleg, lekváros, mediterrán), póztalan, savakban nem szűkölködő, az elmúlt jó negyedszázad borászati forradalmát megelőző stílusú bor. Borászati forradalom alatt olyasmiket értve, mint a terroir-alapú, radikális hozamkorlátozást alkalmazó, az önológiai folyamatot temperált tartályokon, zárt rendszerben végig vezető, barrikolást kiterjedtebben alkalmazó borkészítés, mely a forradalom előtti időszaknál koncentráltabb és komplexebb borokat hoz létre, majd elágazik, valamint a szőlőnövény az ő kis kacsóival. Az újvilági indusztriális borkészítés illetve az egyediséget megragadó, esetleg organikus (bio- és biodinamikus) európai borászkodás irányába.

Köszönet a támogatóknak, legközelebb malbecezünk, irány a pampák, a gauchók és steakek világa, don’t cry, Argentína, jön a Borravaló grand jury-je, hogy idejét és máját nem kímélve világgá kürtölje szépségeidet. Hasta la Vista, bébik!

Minden vélemény számít!