Csörnyeföldi Csóka 2008

Hmm. Itt a Bussay-vörösbor! Vad-málna. De csak ha két jellemzőt használhatnék rá. A kendőzetlen málnaillat mögött-alatt egy jó adag földesség.

Ez az a zalai agyagíz, melyet már a Bussay Szürkebarát és Esküvé korábbi évjárataiban (2002, 2003) is éreztem. Ha úgy tetszik, nevezhetjük mineralitásnak is. Buja, fűszeres, mint egy jó kadarka, mégis más. Teli gyümölcsökkel, főleg málnával, vadmálnával, meggyel, és vadsággal. De nem rossz értelemben, amolyan “visszafogottan vad”. Kulturáltan vad. Száraz, könnyed, vagány alkohol, rakoncátlan savak, hamvas struktúra, egyedi karakter. Határozott málnás, kicsit meggyes, mákos, földes íz.

Ez a bor nem akar kifinomult lenni, sem nem szofisztikált, eleganciáról és kritikusokról, városi borszakírók pont-dobálásairól hallani sem akar. Csak természetes, csak intenzív, csak jó ívású, csak adni akar. Csak ott van a pohárban, és azt mondja: “én is itt vagyok, nem akarok sztárbor lenni, csak örömet okozni az embereknek.”

csornyefoldi_csoka_2008

Mindezt egy elfeledett, ízig-vérig kárpát-medencei fajta, a Csókaszőlő. Ki más is készíthette volna, mint az a csörnyeföldi csóka, a Bussay doki! 1 hordó van belőle, szóval nem kérdés, hogy szét fogják kapkodni azok, akiknek jut belőle. Botrány, hogy még mindig vannak világfajták a szőlőhegyeinken.

(Küldte: Cseke Gábor, akit most már tutira fel kell vennünk a szerzők közé… )

Hozzászólások

  1. akov mondta

    Az jegyzeteimben az szerepel ennél a bornál, hogy “kocsisbor” és töttyedt-löttyedt-rothadó gyümölcsök. Egyelőre nem látszik, hogy a csókából hogyan lesz valami. 100 évvel ezelőtt is házasításokban használták, ha jól emlékszem kadarkával. Talán ezt fel lehetne eleveníteni…

    Emellett a doki ultrakirály és maxiriszpekt. :)

  2. akov mondta

    Bussay Csóka ’08-at kóstoltam 1-2 hónappal ezelőtt. Emellett a Szentesit sikerült elkapnom még, ez az aromák szempontjából korrekt volt, viszont még mindig jó karcos…

    Mit szóltok a Turánhoz? Demeter Csabánál jártam nemrég, neki van pl. érdekes Turán próbálkozása.

Minden vélemény számít!