• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Chateau Cheval Blanc 2004 – Fehér ló, drágán

2010-05-11 ● borravalo.hu

Tömény málna a Chateau Cheval Blanc 2004, igaz, még nagyon-nagyon fiatal. Kortyonként 3000 forintért. Nagyon apró fegyelmezett kortyokat tessék elképzelni!

A világ egyik legdrágább/legmenőbb vörösborát kóstolta StevieKraft. A Cheval Blanc a legendák legendája St Emilionban. A Gironde jobb partján nem találni ennél drágább bort, ha csak nem őrülnek meg a Le Pin-nél, vagy a Petrus-nél.

A truváj az, hogy a nagyjából 40 hektáros birtok egy része átnyúlik Pomerolba, a talaj pedig jó vízelvezetésű, sóderes. Emellett nagyon jó bort csinálnak, amely évtizedekig fejlődik, menetel fölfelé. A szőlő 57% Cab Franc, 40% Merlot az apraja meg Cab Sauvignon, és Malbec.

cheval_blanc2004

A 2004-es színe közepes rubin, sötét maggal, illatra leginkább gazdag málna, és egy kis szilva érződik benne. Semmi nyoma fának, pedig új hordót használnak. A bor száraz, közepes savtartalommal. A tannin fiatalos, de nem irritálóan, egyszerűen csak érezni, hogy még nem simult ki, közepesnél erősebb. Az alkohol jól beépült, nem lóg ki. A bor elég testes, de feszes. Az ízek kapcsán – bár nem szeretem az ilyen szubjektív meghatározásokat – a tömény házi málnaszörp, az a nem édes fajta ugrik be. Aztán persze jön a szilva, kis füstösség. De a málna marad nagyon hosszan, az utóízben is.

Fogyasztani leginkább műanyagpohárból ajánlanám, mint Paul Giamatti a Sidewaysben (1:29-nél látható). De nem most, a 2004-es még fiatal bor, ne legyünk már telhetetlen türhők, tudjunk várni!  Most inkább a 82-esek vannak soron.

Öt csillag, de akkor is 2200 font belőle egy láda, úgyhogy inkább négy és fél?

Címkék: 2004, 4.5 csillag, Bordeaux, cabernet franc, cabernet sauvignon, Cheval Blanc, merlot, Pomerol, st emilion

← Csörnyeföldi Csóka 2008 Vylyan Merlot 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!