• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Csörnyeföldi Csóka 2008

2010-05-07 ● borravalo.hu

Hmm. Itt a Bussay-vörösbor! Vad-málna. De csak ha két jellemzőt használhatnék rá. A kendőzetlen málnaillat mögött-alatt egy jó adag földesség.

Ez az a zalai agyagíz, melyet már a Bussay Szürkebarát és Esküvé korábbi évjárataiban (2002, 2003) is éreztem. Ha úgy tetszik, nevezhetjük mineralitásnak is. Buja, fűszeres, mint egy jó kadarka, mégis más. Teli gyümölcsökkel, főleg málnával, vadmálnával, meggyel, és vadsággal. De nem rossz értelemben, amolyan „visszafogottan vad”. Kulturáltan vad. Száraz, könnyed, vagány alkohol, rakoncátlan savak, hamvas struktúra, egyedi karakter. Határozott málnás, kicsit meggyes, mákos, földes íz.

Ez a bor nem akar kifinomult lenni, sem nem szofisztikált, eleganciáról és kritikusokról, városi borszakírók pont-dobálásairól hallani sem akar. Csak természetes, csak intenzív, csak jó ívású, csak adni akar. Csak ott van a pohárban, és azt mondja: „én is itt vagyok, nem akarok sztárbor lenni, csak örömet okozni az embereknek.”

csornyefoldi_csoka_2008

Mindezt egy elfeledett, ízig-vérig kárpát-medencei fajta, a Csókaszőlő. Ki más is készíthette volna, mint az a csörnyeföldi csóka, a Bussay doki! 1 hordó van belőle, szóval nem kérdés, hogy szét fogják kapkodni azok, akiknek jut belőle. Botrány, hogy még mindig vannak világfajták a szőlőhegyeinken.

(Küldte: Cseke Gábor, akit most már tutira fel kell vennünk a szerzők közé… )

Címkék: Bussay, csóka, csókaszőlő, csörnyeföldi, Esküvé, hungarikum, zala

← A szülőszoba előtt állva Chateau Cheval Blanc 2004 – Fehér ló, drágán →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!